Single i Kina: Lej en kæreste til familiebesøg

kommentarer
Diverse

3382465 111008846714 2

Mange unge og ugifte kinesere er under pres fra forældre, onkler, tanter, bedsteforældre og resten af familien for at gifte sig og få børn. Hvad gør man så, når man skal hjem på familiebesøg? Man går på nettet og lejer en kæreste.

Kinesisk nytår er den vigtigste højtid i Kina. Det er højsæson for rejser, og perioden strækker sig over i alt 40 dage, hvor kineserne foretager 3,4 milliarder ture med tog, fly og busser.

I Kina er det normalt, at man tager fra sin hjemby og bor og arbejder i byer og provinser langt borte, og for mange er det kun denne ene gang om året, at man ser sine slægtninge. Derfor er det også her, at man gør status over året der gik. Og hvor familier sætter ugifte sønner og døtre i flere dages krydsforhør, om de er på vej til at blive gift og få børn.

Det vil Deng Delin prøve at undgå i år, som jeg skrev om i Politiken i sidste weekend, da nytåret begyndte. Husk også at læs mine tre hurtige interviews med tilfældige og unge kinesere, der taler om lejekærester og familiebesøg.

Deng Delin har nemlig ingen kæreste, som han kan tage med hjem til forældrene, og derfor har han gjort som så mange andre ugifte kinesere, der er omkring 30 år gamle. Han er gået på internettet for at leje en. Her er et udpluk af interviewet med ham fra Politiken:

»På grund af mit arbejde rejser jeg meget over hele Kina. Jeg slog op med min tidligere kæreste for nogle år siden, fordi jeg var så meget væk, og ikke kunne være sammen med hende som en normal partner«, forklarer den 30-årige Deng Delin, der er en veluddannet ingeniør, som arbejder med grøn energi i et statsejet selskab i Jiangsu provinsen.

»Men nu er det nytår, og jeg vil leje en kæreste, så jeg kan få nogle fredelige fridage uden at blive besværet af forældre og familie,« siger Deng, der er på vej på ferie.

»Hver gang jeg har været hjemme til nytår, siden jeg var i slutningen af 20erne, da har mine forældre og familien altid stillet mig de samme spørgsmål om, hvornår jeg ville gifte mig. Hver gang er mine ører blevet fyldt op med de spørgsmål, og det kan jeg ikke holde ud længere«, siger Deng Delin.

Deng er langt fra den eneste. Den fortælling er normal blandt kinesiske singler omkring de 30 år, der er under massivt pres for at slå sig ned og stifte familie. Mange forældre arrangerer også blind dates for deres ugifte sønner og døtre, når de kommer hjem til nytår. De to familier og de voksne børn mødes så på for eksempel en restaurant, hvor man ser hinanden an.

Derfor kan det lette på presset fra mor, far og resten af familien, hvis man kommer hjem med en kæreste. Især for de unge kvinder, der er under langt større pres end mændene.

Og derfor er de fleste af de hundreder af leje-kærester, som man kan finde på Taobao – det er en kinesisk udgave af eBay eller Den Blå Avis – da også mænd (se en liste her og en mand, der lejer sig ud for 18.888 RMB og har uhyre detaljeret menu over, hvad hans services og krav er). For ugifte kvinder fra cirka 27 år og ældre er stort set fortabte, mener mange kinesere. Der er endda et begreb for kvinderne, der kaldes for ‘shengnu’ – de overskydende kvinder.

Mændenes problem er derimod, at mange kvinder stiller krav om, at mændene skal have et godt arbejde, bil og ikke mindst en bolig. Og især det sidste er et massivt problem, for de kinesiske boligpriser er eksploderet i de seneste år, og mange som tjener selv gode penge, har ikke råd til en lejlighed i byer som for eksempel Beijing eller Shanghai.

Man kan også med rette spørge, om de unge kinesere er blevet forvænte og lægger for stor vægt på for eksempel materielle goder og job. Som South China Morning Post skriver i dag (China National Radio, som SCMP linker til, har siden harmoniseret deres artikel om undersøgelsen):

While Chinese men dislike marrying flight attendants, Chinese women prefer not to wed farmers, according to a recent poll conducted by a Chinese research organisation.

While flight attendants, tour guides, and journalists were listed by men as the most undesirable, women preferred not to marry farmers and self-employed men, said a report by China National Radio on Thursday.

“Flight attendants had a bad reputation for being vain,” said an unnamed man.

Journalists and tour guides were regarded unfit for marriage because they seemed occupied with their jobs, according to some poll participants.

Many women polled cited “stability” as a major goal they sought in marriage.

Lejekærester har – selvfølgelig – givet debat på det altid sprudlende kinesiske internet. Og der er delte meninger.

Blandt andet skriver 洪洪本人:

Selvom jeg er single, så vil jeg ikke leje en kæreste. Det vil være at snyde mine forældre. Ingen kæreste er ingen kæreste.

En anden – 第一传媒 – skriver:

Ah, irriteret og bekymret, de seneste dage har mine forældre ringet hver dag for at tage en kæreste med hjemme, ellers skal jeg på på blind dates. Jeg er bange for at tage telefonen, når de ringer

Kærligheden er måske også blevet trængt på grund af de seneste par årtiers økonomiske udvikling, en voksende materialisme, forbrug og urbanisering, der har skabt en konflikt mellem de ældre generationer og de yngre, veluddannede og kontorarbejdende kinesere, som er mere interesserede i at gøre karriere.

I centrum af det hele står forældrene, der har en central rolle i familielivet i Kina, hvor der stadig er stærk tradition for respekt for dem og familiens ældre. Og hvor de stadig har et stærkt ønske om at få børnebørn. Men hvor kommer det ønske fra?

I gamle dage var børn vigtige, fordi de for eksempel skulle viderføre familiens jordbrug, og på grund af tanken om, at det kun var ens slægtninge, man kunne stole på, siger Cheng Jichun, der er professor på Confucius Kultur Institut på Qufu Universitet.

»I dag er det vigtigt, fordi Kina ikke har et velfungerende system med ældrepleje og pension«, siger Cheng Jichun.

Samtidig er det stadig vigtigt at få børn, fordi de skal føre slægten videre. Jeg har selv en kinesisk ven, hvor bedstemoren aldrig har talt med hende. Netop fordi hun er en kvinde. Og det er kun drengebørn, der kan føre slægten videre.

Traditionen med at føre slægten videre kommer fra Mencius, der var konfuciansk filosof, siger Cheng Jichun.

»I hans bog ‘Mencius’ skriver han, at der er tre måder, hvor man kan være respektløs over for sine forældre. Den værste af dem er ved ikke at føre slægten videre. Det er der, det kommer fra. Men som jeg ser på det, så mente han det kun som en form for opdragelse. Han havde nok ikke forventet, at hans ord stadig blev taget bogstaveligt tusinder af år efter hans død«, siger Cheng Jichun.

Men det bliver de i høj grad. På grund af respekten for forældre vil mange unge ikke konfrontere deres forældre, og de foretrækker at tilpasse sig. Derfor er der et voksende marked for at kunne leje kærester, siger Li Mi, der er konsulent for Jiayuan.com, som er Kinas største hjemmeside for dating.

»Det er udtryk for en traditionel familiestruktur, hvor forældre er vigtige og har høj status. Det er meget forskelligt fra Vesten, hvor ægteskabet er en privat sag. Men at viderføre slægten er meget vigtigt for kinesiske familier«, siger Li Mi.

Fænomenet med leje-kærester begyndte for cirka fem år siden. Siden er det blevet så etableret, at der endda er lavet film som for eksempel ‘Kontrakt kæresten’ og tv-serier som ‘Gamle kvinder bør giftes’, der har en 33-årig kvinde i hovedrollen.

Der er dog ingen statistikker for, hvor udbredt fænomenet med leje-kærester er, men blandt andre Li Mi anslår, at det er i klar vækst. For eksempel på grund af folk som Deng Delin.
Deng fortæller, at han er parat til at betale 300 yuan – cirka 270 kroner – om dagen for en kæreste. Hans eneste krav er, at hun skulle kunne smile og være nem at tale med, så forældrene bliver glade.

»Og forhåbentlig behøver jeg ikke leje en igen, når jeg skal hjem til nytår næste år«, siger Deng Delin.

:: Foto fra Nipic

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

2 Kommentarer

  1. Pingback: Single i Kina: Familiepres, nytår og lejekærester Journalistik, nyheder og baggrund om Kina af journalist Kim Rathcke Jensen KINABLOG.dk Journalistik, nyheder og baggrund om Kina af journalist Kim Rathcke Jensen

  2. Pingback: Kinesisk nytår: Ugift mand kidnapper kvinde til besøg hos far og mor | KINABLOG.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.