Protest mod Kina: Ung tibetaner selvbrænder i kloster

Skriv en kommentar
Politik

Endnu en tibetaner har sat ild til sig selv i protest mod Kina. Denne gang var det en i Qinghai, hvor en mand i 20erne selvbrændte, skriver Radio Free Asia og Voice of America.

I forrige uge rundede de tibetanske protester en makaber milepæl, da den 37-årige og tidligere buddhistiske munk Lobsang Namgyal blev selvbrænding nummer 100.

Hvad går selvbrændingerne ud på? Som jeg skrev i Politiken:

Selvbrændingerne er en protest mod den kinesiske kontrol af de tibetanske områder i Gansu, Qinghai, Sichuan og Yunnan samt af den Autonome Region Tibet, som kinesiske soldater besatte i 1951, men som Beijing hævder er en historisk del af Kina.

Ifølge analytikere er selvbrændingerne resultatet af de kinesiske myndigheders strenge kontrol med de buddhistiske klostre og det som ifølge kritikere er en systematisk undertrykkelse af tibetansk kultur og skikke.

Selvbrændingerne begyndte i februar 2009, da en ung munk satte ild til sig selv i Kirti Gompa, der er et tibetansk kloster i Sichuan. Den næste var i februar 2011. Siden da har der været over 100 tilfælde, og mindst 82 personer omkommet.

Læs eller lyt også til NPR, der har mere om selvbrændingens historie og trækker trådene tilbage til for eksempel Japan i 1920erne og 1960ernes krig i Vietnam.

En af dem der bliver interviewet er Robert Barnett fra Columbia University, som blandt andet taler om, hvordan Kina på det seneste har slået hårdt ned på selvbrændingerne og ændret etpartistatens politik i de tibetanske områder.

CONAN: We mentioned there had been little change. There’s been little reform. There has been a change, and that has been, of late, a crackdown by the Chinese government.

BARNETT: Yes, it’s very interesting. In the first like year and a half or so of these terrible self-immolations in Tibet, the Chinese officials were very uncertain about how to proceed. But the realized very quickly they shouldn’t criticize monks, and instead they started to say that the monks, most of the first year, the first 40 cases or so were monks or nuns or former monks.

And they didn’t criticize them, but they criticized the people around them, who they accused of helping them. And they regarded the immolators as, quote, innocents. But recently, in the last two and a half months, they’ve very radically changed this approach and begun to arrest almost anybody they can find in some areas who they can accuse of inciting immolations.

It seems to be anybody who expresses the idea that an immolation is justified in Buddhism or is noble. These people seem to be arrested in some areas. It’s not the same in every area, but it’s – they’re offering large amounts of money for information about immolators. One person has already received a suspended death sentence for supposedly inciting immolation.

It looks to me that he just expressed support for the notion and said the people who’d done it were heroic. So we’ve moved into a very aggressive phase here, trying to contain this wave.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.