Intern sikkerhed først: Kina bruger flere penge på politi end militær

Skriv en kommentar
Politik / Sikkerhedspolitik

6006561 160143015245 2

Denne uge aflagde ministerpræsident Wen Jiabao sin sidste »arbejdsrapport«, og han er nu efter ti år på posten parat til at træder tilbage og gøre plads for Li Keqiang. Rapporten svarer så nogenlunde til den amerikanske præsidents tale om unionens tilstand.

Det er normalt ikke en tale, der er fyldt med oratorisk fyrværkeri og får adrenlinen til at pumpe. Og slet ikke denne gang. Som Beijing Cream og Los Angeles Times beskriver den:

Despite criticism and a dip in popularity, Wen’s speech was, as always, measured and tactful. (Or as the Los Angeles Times’s Barbara Demick put it: “He read a 100-minute statement that was dull even by the standards of the country’s soporific political theater.”) The 100-minute speech set the stage for the incoming leadership, putting forth topics the new administration hopes to tackle in the coming year, particularly social issues, though he stopped short of addressing corruption. There are those who hoped to hear more on environmental reform to curtail serious problems like smog and pollution, but these issues received a cursory and vague mention.

En af de få konkrete ting, som Wen afslørede i talen, er størrelsen på det kinesiske militærbudget. Det stiger med 10,7 procent, og det lyder måske voldsomt. Stigningen er i nogen grad også markant. Men det var forventet. Sådan har det været i de seneste par årtier. Som jeg skrev i Politiken i går om stigningen:

Den ligger på linje med de seneste par årtiers vækst i Kinas militærbudget på omkring ti procent, hvilket så nogenlunde svarer til den årlige vækste i den kinesiske økonomi. I 2013 fylder militærudgifter 5,4 procent i statens samlede udgifter. I 2012 var det 5,3 procent.

Til sammenligning er det amerikanske forsvarsbudget på cirka 3.744 milliarder kroner, men Kina ligger på en global andenplads.

For det er da også tredje år i træk, at Kina bruger flere penge på politi og intern sikkerhed end militæret: Også fra Politiken:

Og måske siger det mere om Kinas Kommunistpartis egentlige bekymringer, at etpartistaten bruger flere penge på politi, interne sikkerhedstjenester og national sikkerhed.

Her er budgettet nemlig større end militærbudgettet. Kina bruger 769,1 milliarder renminbi (cirka 704 milliarder kroner) på at holde styr på den interne sikkerhed. Det er en stigning i forhold til sidste år på 8,7 procent.

I Politiken nævner jeg en artikel fra China Quarterly, som er skrevet af blandt andet Andrew Erickson. Du kan se hans blog her og læse en analyse han har på Wall Street Journal. Her er et uddrag fra konklusionen på artiklen fra CQ:

Trends in China’s defence spending and military development over the past two decades admittedly remain uncertain in specifics, but are no mystery in aggregate. Increases in the official defence budget are roughly consistent with GDP growth and constitute a declining percentage of central government expenditures. This suggests that, generally speaking, investment in military modernization – aside from specific capabilities considered exigent for Party leadership continuity, national survival and defence of critical national interests – remains a lower priority overall than economic development for Beijing’s leadership. While it would of course help foreign analysts to know more specifically where and how much China is
17
spending to improve its capabilities, especially when it comes to future defence spending priorities, Beijing’s leaders have boosted military spending for precisely the reasons that they have stated consistently: to compensate for inflation and past neglect, consolidate funding into a unified budget, and improve capabilities to address outstanding territorial and maritime claims.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.