Kina får ny præsident: Hvem stemte imod?

Skriv en kommentar
Historie / Politik

20130313083550fd5b7
Kina har fået ny præsident. Det blev – som man har vidst siden partikongressen i 2007 – Xi Jinping. Og lige så meget uden nogen form for drama, adrenalin eller overraskelse har Kinas Kommunistparti nu også udpeget Li Keqiang som ministerpræsident i dag fredag.

Der var dog alligevel en enkelt overraskelse i afstemningen om Xi Jinping. Som jeg skrev på Politiken.dk i går:

Udnævnelsen skete i dag i den kinesiske hovedstad Beijing, hvor eliten i Kinas Kommunistparti er samlet til det årlige politiske møde i det, som svarer til parlamentet.

Her mødtes de delegerede i dag i Folkets Store Sal, hvor de skullle stemme om, hvem der skulle udpeges som præsident for Kina. Den 59-årige Xi Jinping var eneste kandidat.

I alt blev der afgivet 2.952 stemmer. Der var tre fraværende. Og en enkelt stemte imod Xi.

Hvem var det, som stemte imod Xi Jinping? Godt spørgsmål. Og umuligt at besvare, for afstemningen foregik – som alle beslutninger i toppen af Kinas Kommunistparti – bag lukkede døre.

Men det er ikke første gang, at der er nogen som stemmer imod en topleder. Det skete også for Mao Zedong, da han i 1949 skulle vælges som leder af partiet.

Dengang var det en professor og filosof, Zhang Dongsun, som vovede at gå imod strømmen, som Austin Ramzy skriver henne på Times:

Zhang initially held high office, sitting on the Central Government Committee of newly formed People’s Republic, its top governing body. But he was accused of espionage after he attempted to mediate between Beijing and Washington in the run up to the Korean War. Mao initially shielded Zhang from punishment, but he was one of the first scholars to be targeted by a purge in 1952. He faced two decades of maltreatment and eventually died in detention in 1973 during the later stages of the Cultural Revolution.

Dai argues in her book that Mao took the vote against him personally and it led to Zhang’s downfall. In a review of her book for The China Journal, Warren Sun, a professor of Chinese studies at Australia’s Monash University, questions the evidence that Zhang cast the single vote against Mao, saying there was a likelihood it was simply a miscast ballot, with the elector forgetting to check a name. He continues:

To hype the dubious missing vote of confidence, and to reduce Zhang Dongsun’s fate to a personal grievance on Mao’s part, trivializes the significance of the first purge of a high-profile intellectual in Mao’s new regime, which was a harbinger of what was to come. It distracts from the big picture of Mao’s policy toward intellectuals. In summer 1951 when Zhang was in deep trouble, Mao had already revealed to Ding Ling, the renowned woman writer, his impending agenda to remold Chinese intellectuals. Given the inevitable clash between his brand of bourgeois liberalism and the CCP’s official Marxist ideology, Zhang’s fate was sealed, regardless of whether he had voted for Mao.

:: Foto fra 163.com

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.