Paranoia: Vestlige medier i Kina

Skriv en kommentar
Journalistik

38648909 I Kina er alle medier i et eller andet omfang kontrolleret af etpartistaten og Kinas Kommunistparti. De største af slagsen er stadig talerør for kommunistpartiet, og er direkte kontrolleret af partiets propagandaafdeling. Generelt skal journalister tale partiets sag, og ‘guide’ den offentlige mening.

Derfor er det også svært at forstå, hvordan der i Vesten kan være frie medier. Og netop derfor brød kinesiske hackere også ind i Bloombergs og New York Times’ computere, da de to mediehuse havde skrevet kritiske artikler om Wen Jiabao og Xi Jinping og deres magtfulde familiers formuer på milliarder af kroner. Hackerne skulle finde ud af, hvem der havde beordret artiklerne.

Det er en del af baggrunden for en debat på Chinafile om, hvorfor Kina fortsætter med at chikanere og lægge hindringer i vejen for den vestlige presse. Her noget af bidraget fra Dorinda Elliot:

I agree with Orville that alienating the foreign press is no trifling thing. China needs friends who will help persuade the world that the country is on a positive path. But finding a solution will be tough: as long as the Chinese system is based on a paranoid Communist Party that, as Andy Nathan describes, believes that the role of the media is “propaganda” as opposed to being a watchdog, the government will view the foreign press as an essentially hostile force.

This whole conversation brings me back to the late 1980s, when I was covering China for Newsweek. Like Jonathan, we dealt with constant paranoia, worrying about our Chinese friends and sources. It seems hilarious now that I used to go crawling around the compounds of semi-official intellectuals under cover of darkness, hoping that no one would spot my blonde hair when I went to see a source who might give me some tiny glimpse of what was really going on in the behind-the-scenes power struggle. They were the ones who explained the high-stakes battle between conservative Maoists and more liberal leaders who were interested in rule of law and separation of powers between the government and the Communist Party (a “radical” idea put forth by Party Chief Zhao Ziyang and his reformist advisors.)

:: Grafik her fra QQ

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.