Giftig luft: Beijing nu kun 17. mest forurenede by i Kina

Skriv en kommentar
Miljø

Kina beijing ringvej forurening

Det bedste man kan gøre, hvis man bor i Beijing, er at lade være med at trække vejret. Forureningen er massiv. Det var tydeligt for eksempel her i marts 2013, hvor den kinesiske hovedstad blev ramt af den værste luftforurening i 52 år.

Det er ikke svært at mærke forureningen. Huden bliver klam og fedtet, øjnene svier og lungerne hvæser. Luftforurening var da også skyld i 1,2 millioner for tidlige dødsfald i 2010, viser en ny undersøgelse. Dermed står Kina for 40 procent af alle de dødsfald i hele verden, som man kan henføre til luftforurening.

Men Beijing er langt fra den værste by i Kina. Tværtimod går det den rigtige vej for smoggen i den kinesiske hovedstad. Den letter. Nu er hovedstaden ‘kun’ den 17. mest forurenede by i Kina. I januar var Beijing på plads nummer ni, viser nye tal, som er en sammenligning af 74 kinesiske byer. Men Beijing er stadig omgivet af syv af de ti mest forurenede byer i hele landet.

Hvor slemt er det så?

Det har jeg skrevet om utallige gange før, og du kan finde de fleste artikler her, hvor du også kan se billeder, der sammenligner en den samme udsigt med blå himmel og med en oversmogget en af slagsen.

Men for at tage den engang til. Man måler de små PM2,5 partikler i luften. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er det sundhedsskadeligt, hvis der over en periode på 24 timer er mere end 25 mikrogram per kubikmeter luft. I januar var gennemsnittet for de 74 byer fuldfede 130 mikrogram.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.