Fødevareskandaler i Kina: Tjener, der er rottekød i min afløbsolie

Skriv en kommentar
Diverse

Foedevare koed kina

Selv for de hårdtprøvede kinesere er den seneste fødevareskandale i særklasse. Man kan ikke længere nøjes med blot at bekymre sig over, om maden er blevet stegt i afløbsolie, men skal også nu til at finde ud af, om det er rottekød, der svømmer rundt dernede i olien.

Kinesisk politi har netop gennemført en landsdækkende kampagne, hvor man især har slået ned på kødindustrien. Tonsvis af kød er blevet beslagt og i alt er der efterforsket 400 sager, hvor der er blevet svindlet for millioner. Over 900 personer er anholdt.

Her har man blandt andet fundet kød fra rotte, ræv og mink, der er blevet solgt som lammekød. Som jeg skrev i Politiken fredag i sidste uge:

Blandt andet har myndighederne arresteret en person, der hedder Wei, og som siden 2009 har stået i spidsen for en virksomhed, der har solgt tonsvis af kød fra ræve, rotter, minke og andre »ikke kontrollerede« kødprodukter.

Wei tog det billige kød og solgte det som lammekød til brug i især hotpot, der er en slags kinesisk fondue.

»Tilsat gelatine, farvestoffet karmin, salpeter og lignende stoffer kunne kødet gå for at være lammekød og blive solgt på markedet«, skriver det kinesiske Ministerium for Politi og Offentlig Sikkerhed på deres hjemmeside.

Myndighederne har beslaglagt ti ton kød, og samtidig anholdt 63 personer, der står i forbindelse med Wei, som har tjent op mod ti millioner kroner i de seneste fire år på salget.

Problemet med det “falske” kød er så stort, at politiet nu har udgivet en vejledning, så forbrugerne kan lære at kende forskel, som jeg skrev på Politiken.dk.

»Den bedste måde at kende forskel på rigtige og falske skiver lammekød er ved at optø frosne skiver. Når de tør op vil kødet på de falske skiver nemt falde fra fedtet, mens det vil blive hængende på de rigtige stykker lammekød«, skriver politiet.

Politiet oplyser også, at fedt i lammekød er mere trevlet og fast end på falske stykker. I det hele taget har fedtet på falsk lammekød en tendens til at skille fra det røde kød.

Man kan også se forskel den ægte vare og forfalskningerne, når man koger kødet.

Det falske kød vil falde fra hinanden, hvorimod kødet fra lam vil blive hængende og tværtimod blive mere fast.

Det var politiet i Zhejiang, der lavede vejledningen, som har spredt sig på Sina Weibo. Du kan læse den for eksempel her. Inklusiv fotografier.

Hvorfor bliver fødevareskandalerne ved med at komme? Der er intet nyt ved dem. En af mine favoritter – om jeg så må sige – er fra 2004, hvor menneskehår blev brugt til at lave soyasauce.

Læs også – Glem alt om hestekød, i Kina har de fødevareskandaler

Skandalerne skyldes blandt andet kinesernes moral. Og der går en linje fra fødevareskandalerne og over til for eksempel de to mord på de fem og seksårige piger, der døde efter at have drukket forgiftet youghurt.

Det var lederen af en konkurrerende institution, der havde hældt rottegift i youghurten, fordi hun ville give sin konkurrent et dårligt omdømme, som jeg skrev i lørdags:

Som He Jiguo, der er leder af institut for fødevaresikkerhed og ernæring på China Agricultural University, sagde til Politiken fredag, så afspejler fødevareskandalerne »den overordnede sociale moral i samfundet«.

For det grundlæggende problem handler om kinesiske værdier. De har forandret sig under de seneste årtiers markedskræfter og voldsomme økonomiske vækst. Men skreddet begyndte i 1960erne under Kulturrevolutionen, hvor selv børn vendte sig mod forældre.

Mordene i Hebei sætter igen spørgsmålstegn ved kinesernes moralske værdier, mener blandt andre Tan Fang, der er professor på South China Normal University.

»Det er udtryk for det alvorlige moralske forfald i vores land, og udstiller de store huller, der er i det juridiske sikkerhedsnet, som folk er afhængige af. Kina praler af traditionelle moralske værdier som “respekt for de ældre og at værne om børnene”. Børn har ingen økonomiske eller politiske interesser, og alligevel begår man forbrydelser mod dem«, siger Tan Fang.

Et andet element er selvfølgelig også myndighederne og etpartistaten. For det er fint nok, at der bliver lavet en kampagne mod kødindustrien, men det løser ikke de overordnede problemer, og det er kun et spørgsmål om tid, før alt er ved det gamle igen. Sådan plejer det i hvert fald at gå.

Så længe der er en kombination af en fragmenteret fødevarekontrol uden penge og magt, en slap håndhævelse af loven og lav moral blandt producenter og alle led i fødevareindustrien, så vil problemerne fortsætte.

Læs også – Tjener, der er formaldehyd i min suppe

Og lige så længe vil det være muligt at gå på internettet og købe et sæt for cirka 50 kroner, så man kan lave for eksempel grisekød – eller kød fra rotter, ænder, mink eller hvad man nu lige har fundet – om til dyrere kød som for eksempel i det her tilfælde oksekød. Der er masser af den slags på Taoboa.

Så hvordan kan man lave svinekød til oksekød? Se videoen her på Politiken. Jeg ved ikke, hvordan det smager, men det lugter kvalmende stærkt af oksekød.

I slutningen af klippet kan man se, at kødet stadig er blegt efter at være blevet stegt. Men jeg har fået at vide, at hvis man skærer det i terninger – som jo ofte er den måde, man bruger det i en wok – og lader det ligge i endnu flere timer, så bliver det helt brunt og anderledes mørt.

Så velbekomme. Der er masser af gode grund til at være vegetar, og de bliver endnu bedre, når man bor i Kina. Bortset fra – dagens fødevareskandale handler så om ingefær, som bønder har plasket til med pesticider.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.