Migrantarbejdere: Kina får flere af de efterladte børn

Skriv en kommentar
Hverdag / Politik

Kina migrant barn

Der bliver flere af de “efterladte børn” i Kina. Det viser en ny undersøgelse fra All-China Women’s Federation, som du kan læse på kinesisk her.

De “efterladte børn” har forældre, der er rejst væk deres hjembyer for at tjene penge og finde arbejde som migrantarbejdere i andre provinser. For eksempel på byggepladser eller fabrikker. Det er tit langt væk fra hjemmet og familien, så børnene ser ofte kun deres mor og far en enkelt gang om året.

Børnene bliver efterladt tilbage i landsbyen, hvor de fleste af dem bliver passet af bedsteforældre. Adskillelsen fra forældrene er hård ved børnene, der ofte er ensomme og sårbare, står der i undersøgelsen, som også viser, at der nu er 61 millioner af den slags børn i Kina. Det svarer til 38 procent af befolkningen under 18 år i landområderne, der vokser op på den måde.

Du kan læse et engelsk referat af undersøgelsen på China Labour Bulletin:

The survey, based on data from the 2010 census, shows that the number of left-behind children increased by 2.42 million to reach 61 million, or about 38 percent of the total rural population under the age of 18.

There was a much greater increase in the number of migrant children living in China’s cities. In 2010, there were 35.8 million migrant children in the cities, an increase of 41.4 percent over five years. Children from rural families accounted for about 80 percent of that total, about 28.8 million in all.

However, only 41 percent of migrant children in the cities were aged between six- and 14-years-old, indicating that despite some loosening of local government restrictions in the 2000s, many migrant workers still had great difficulty finding a school place for their children in the city.

The number of compulsory school age migrant children in the cities did increase by 30.8 percent over the five years. However, the number of children aged 15 to 17-years-old, those more likely to be seeking employment than education, increased by 61.4 percent and accounted for 31.5 percent of the total migrant population under 18-years-of-age.

The increase in the number of school age migrant children may have been comparatively slow but it still resulted in a backlash in some cities, such as Beijing, which are now placing even more onerous restrictions on migrant children’s access to education, forcing more and more families to send their children back “home” for their schooling.

Børnene har det heller ikke altid nemt i skolen. Migrantarbejdernes børn bliver ofte mobbet og det kan gå hårdt til med for eksempel tæsk og knivstikkeri.

Jeg har før skrevet kort om børnene for eksempel her. Samt her hvor jeg skriver om fotoprojektet med “de tomme stole”, der er en virkelig god illustration af de opløste familier.

:: Foto af en dreng, hvis forældre er migrantarbejdere, og som er faldet i søvn foran bedsteforældrenes dør

:: Opdateret 2013-05-24 med link til 留守小学生遭围殴摘掉脾脏 施暴者是同班女生

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.