Dræbte baby: Biltyv dømt til døden

Skriv en kommentar
Diverse / Hverdag / Medier / Politik

U363P886T1D65614F12DT20130528110045

Biltyven, som dræbte den to måneder gamle baby Xu Haobo, er blevet dømt til døden.

Det var en stor sag herovre i marts på samme tid som Folkekongressen begyndte. For mange kinesere overskyggede dramaet om Xu helt det politiske teater i Beijing, som jeg skrev dengang i Politiken. Her er en hurtig opfølger.

Changchun er et byområde med cirka 7,5 millioner indbyggere, og det er hovedstaden i Jilin, som er en forfrossen provins i Nordkina. Byen er kendt for at være »Kinas Detroit«, for den er hjemsted for en stor del af den kinesiske automobilindustri.

Det var her, at det skete, som jeg skrev i Politiken:

Faren til til Xu Haobo, den lille dreng på to måneder, ejer et supermarked, og tidligt mandag morgen parkerede han sin bil foran butikken for at gå ind og tænde for varmen. Xu lå på bagsædet og sov. Derfor lod faren nøglerne sidder i tændingen, så han ikke behøvede at slukke for varmen i bilen.

Faren er væk i nogle få minutter. Da han kommer tilbage er bilen væk.

Han kontakter politiet og allerede klokken 7.30 beder en af provinsens radiostationer folk om at holde øje med den grå Toyota RAV4 og den lille baby.

Nyheden spredte sig hurtigt. Også til resten af Kina. I Changchun begyndte en massiv eftersøgning, hvor de lokale borgere hjalp tusinder af betjente med at køre rundt i byen for at lede efter den stjålne firehjulstrækker. Men de kunne ikke finde den. Ifølge de lokale medier fortsatte taxachaufførerne med at køre rundt i natten og lede efter den.

Politiet fandt bilen tirsdag morgen. Den holdt på en parkeringsplads cirka 30 kilometer udenfor centrum. Drengens tøj og et tæppe lå i sneen ikke langt derfra.

Senere om tirsdagen aflyste politiet deres eftersøgning efter biltyven, da en 48-årig mand meldte sig frivilligt. Zhou Xijun er tidligere soldat og har siddet i arbejdslejr på grund af et overgreb mod en kvinde.

Ifølge politiet indrømmede Zhou Xijun, at han havde stjålet bilen, og Zhou opdagede først drengen på bagsædet, da han sad bag rattet og kørte ud ad en motorvej. Zhou kvalte drengen og begravede ham i sneen.

Tirsdag aften gik tusinder af folk på gaden Changchun, hvor de tændte stearinlys for Xu Haobao.
Sympatien strømmede ind fra hele Kina, og der har været hundredtusinder af kommentarer om den på blogs og sociale medier.

Sagen fik – endnu engang – kineserne til at debattere moral og værdier. For hvorfor lod han dog ikke bare babyen ligge? Der var ingen grund til at dræbe Xu, sagde kineserne.

Flere trak trådene tilbage til 2011, hvor den den to-årige Yueyue blev dræbt, fordi hun blev kørt over af en varebil. Adskillige folk gik forbi pigen, der lå på vejen og blødte, uden at nogen stoppede for at hjælpe hende. En anden bil ramte hende igen og hun døde på hospitalet. Læs for eksempel her på Guardian og Wikipedia.

Nu er den 48-årige Zhou Xijun så blevet dømt til døden. Det skriver Global Times i den engelske udgave.

The Changchun Intermediate People’s Court announced in its verdict that Zhou Xijun, 48, was sentenced to death and deprived of his political rights for life for the murder he committed.

Zhou was also sentenced to five years in jail and fined 50,000 yuan (8,065 US dollars) for the crime of stealing, according to the verdict.

He is required to give the family of the baby 17,098.50 yuan to compensate for economic losses.

:: Foto fra det officielle nyhedsburea Xinhua

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.