35. maj: Dagen hvor intet skete i Kina

Skriv en kommentar
Historie / Politik

Simpsons kina himmelske freds plads Endnu en gang er det blevet årsdagen for den dag i Kina, hvor der ikke skete noget – overhovedet – i 1989.

The Simpsons rejste til Kina i 2005, for Homers kæderygende og grove svigerinde Selma Bouvier skulle adoptere en kinesisk baby.

Den amerikanske tegneseriefamilie landede i Beijing, hvor de også tog ind på Den Himmelske Fredsplads. Her stod der et skilt: »På dette sted i 1989 skete der intet«.

Det er i dag den 4. juni, som er årsdagen for den dag i 1989, hvor der ikke skete noget i Kina. For eksempel kan man ikke søge efter 6-4 på internettet herovre. Og derfor er dagen kendt som den 35. maj for at slippe udenom censuren, hvor der er mindst 118 forbudte søgeord.

Massakren på Tiananmen – Den Himmelske Fredsplads – skete natten mellem den 3. og 4. juni i 1989. Det var kulminationen på flere måneders demonstrationer – du kan se en tidslinje her – men de stoppede denne nat, da kommunistpartiet satte soldater ind for at rydde pladsen. Det er uvist hvor mange, der døde, men nogle skøn går på op mod flere tusinde dræbte soldater og demonstranter, der omkom på selve pladsen men især i gaderne og de brede alleer omkring den.

På fotos fra dengang kan man se ødelagte og rygende mandskabsvogne og kampvogne, der er telte og skraldebunker, som brænder, og stærke fotografier af lig, der ligger kaotisk spredt ud over det, som ligner nedkørte cykler.

Se i øvrigt også Guardian, der i 2009 lavede denne billedserie med hidtil ukendte fotos fra dengang og ikke mindst også Times, som jeg lige vil advare mod, for en massakre på hundreder eller tusinder mennesker er ikke kønt.

• Læs ogsåMassakren på Tiananmen: Stærke fotos

I efterspillet blev tusinder anholdt. Millioner af liv forandret. Der er stadig folk, som sidder i fængsel på grund af deres rolle i 1989, men det er uvist hvor mange.

Massakren står helt centralt i Kinas Kommunistpartis historie og har spillet en hovedrolle i partiets angst for enhver, som partiet mener udfordrer dets monopol på magten. Men når man går rundt i dag i Beijing, er der ingen tegn på den voldsomme begivenhed for 24 år siden. Som jeg skrev i Politiken i søndags:

Det er en begivenhed, der er låst fast i 1980erne, og som for kineserne aldrig for alvor er kommet med over i det 21. århundrede.

Siden 1989 har kommunistpartiet forsøgt at slette dagen fra kinesernes kollektive hukommelse. Det er altid et åbent spørgsmål, hvor mange af de især yngre kinesere, der kender til massakren, for selvfølgelig kan man ikke lave for eksempel en rundspørge.

… Begivenheden i 1989 har formet to årtiers indenrigspolitik i Kina. Der er ikke mange, som i dag tror på politiske reformer, for etpartistaten tåler ikke at få udfordret sin magt. Og det ville ske, hvis man åbnede debatten og historiebøgerne om massakren dengang i 1989.

Tiananmen er en åben plads, der er lukket. Og det vil den fortsat være i mange år fremover.

Målet for Kinas Kommunistparti er at bevare magtmonopolet over Kina. For hvad er det egentlig, at man mener, når man taler om reformer? Roger Creemer på The Diplomat:

But focusing on the individuals tells us little about their real ability to affect outcomes. Nor does it tell us much about the constraints within which they make their decisions – institutional, ideological or otherwise. Chinese politicians are often described as “reformist,” a term used in a manner that implies that these individuals will bring China closer to “us” in the West. Not only is this conception naïve in its notion of convergence to the Western model, it is also analytically useless in the Chinese context. In Mandarin, “reform” refers to the amelioration of existing structures and policies. It became the core concept of Chinese politics in 1979, after the death of Mao. Deng Xiaoping, China’s reformist leader from 1978 to 1992, proclaimed that China had been victorious in the revolution and in class struggle, and now needed to reform and modernize, in order to achieve its ultimate objective – becoming a rich and strong nation able to withstand foreign pressure.

In fact, this objective precedes the Communist government, dating from the 19th century, a disastrous one for China, given the foreign invasions and internal fragmentation. In the 21st century, it remains the central objective of the current leadership. When Xi refers to the “great rejuvenation of the Chinese nation,” or the “Chinese dream,” that is what he means. Reform, then, consists of the necessary steps to attaining this goal. As such, every Chinese politician at the higher level of the CCP is a reformist.

• Læs ogsåInterview: Soldaten fra Tiananmen – Jeg vil ikke skyde på studenterne

Der er da heller ingen tegn på, at de nye ledere er i gang med reformer, der peger i en anden retning end Creemers udlægning. Tværtimod er der endda opstået debat om, hvorvidt selve den kinesiske forfatning blot er et slet skjult forsøg på at demokratisere og vestliggøre Kina, som der står i denne læsværdige artikel på The Economist:

It is highly unlikely, however, that Mr Xi is on the side of the liberals. In January remarks widely believed to have been made by him in an internal speech circulated on the internet (see here, in Chinese). He criticised unnamed people for suggesting that reform meant adopting “Western universal values”. A major reason for the Soviet Union’s collapse, he said, was a “wavering of its ideals and beliefs”. In recent days the internet in China has been abuzz with rumours of a stepped-up attempt by the Party to stifle academic discussion of universal values, press freedom and other issues it regards as politically sensitive (see this account by Global Voices, an online-media monitoring group).

But if the Party hopes that a few editorials and the odd directive will keep liberals quiet it is likely to be mistaken. As the Christian Science Monitor reported, the tirades against constitutionalism helped to fuel discussion on the internet. The word became a top trending topic on Sina Weibo, China’s censored equivalent of Twitter (which is blocked). It is still being vigorously debated, with much criticism being directed at the party’s ideologues. Liberal media are still defending constitutionalism (such as here in the Economic Observer and here in Yanhuang Chunqiu; both in Chinese).

Bao Tong, der var det højeststående medlem af partiet, der blev fængslet for sin medvirken i 1989, siger til South China Morning Post at partiet bliver nødt til at reflektere over 6-4, hvis nationen skal videre:

“[Some say] our China model is the best in the universe and our truth is the truth of the universe,” Bao said. But “without repudiating Mao Zedong and Deng Xiaoping, it’s impossible for China to progress”.

[…] The silencing of dissident voices had disastrous consequences, he said. “If you cover the mouths of a hundred people, there could still be hundreds, thousands, tens of thousands of mouths still speaking.

“But if they silence 1.3 billion people, that’s frightening.”

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.