Gaokao: Snyd og overtro til Kinas store eksamen

Skriv en kommentar
Humor / Hverdag

20100312033131918

Alle kneb gælder, når de unge kinesere skal bestå den ultimative eksamen. Iltmasker, radiomodtagere i bønner, konfucianske templer samt karpe til morgenmad.

I dag klokken 09.00 trak ni millioner kinesiske studenter stolene ud og satte sig bag borde over hele Kina for at gå igang med den afgørende eksamen, som deres 12 år lange skolegang har været rettet mod. Alle tidligere eksamener og prøver bliver ligegyldige, for det er resultatet af denne to – og nogle steder tre – dage lange eksamen, der tæller. Det er her, at fremtiden åbner eller lukker sig.

Prøven, som de unge kinesere har brugt det meste af deres liv på at forberede sig til, hedder »gaokao« på kinesisk, og det er en adgangseksamen til de statslige universiteter. Jo færre point, jo dårlige universitet. Hvis man derimod scorer flest point kommer man ind på et de bedste universiteter, som har et godt navn. Og netop navnet er vigtigt i Kina og har betydning for, hvilke job man kan få bagefter. Derfor er det så vigtig en eksamen, som jeg skrev om i går i Politiken, hvor jeg blandt andet talte med en 24-årige studerende på et universitet i Harbin:

Hun kan udmærket huske, hvordan det var at forberede sig til »gaokao«.

»Jeg læste hele tiden, og jeg kunne ikke falde i søvn. Der var flere dage, hvor jeg ikke sov, så min mor blev nødt til at tage mig på hospitalet, hvor jeg fik sovepiller«, siger Shi Yunhan.

»Gaokao« er en ekstrem oplevelse for de fleste, som tager den. Shi Yunhan er i dag 24 år gammel og er ved at tage en kandidatgrad i kemi på Heilongjiang Universitet, som ligger i Harbin. Det er fire år siden, at hun gik op til »gaokao«, men det er stadig ubehageligt at tænke tilbage på prøven, siger hun.

»Jeg kan ikke huske et eneste af spørgsmålene fra dengang, for det var så smertefuldt«, siger Shi Yunhan. Hvert år er der da også elever, der bryder sammen eller begår selvmord.

China Digital Times har i øvrigt en lille opsamling om gaokao her.

Prøven er vigtig og konkurrencen hård, så alle kneb gælder, når man går til gaokao.

Nogle elever har brugt de seneste uger eller måneder på at sidde på skolerne eller derhjemme for at forberede sig. Men hvis familien har råd til det kan man også leje et hotelværelse. Blandt andre har C-trip, der er et af Kinas største rejsebureauer på internettet, en særlig temaside med »Gaokao«-pakker. Eksempelvis koster et eksamensværelse på Heilongjiang Guldkorn Mansion Hotel i Harbin cirka 450 kroner i døgnet.

Nogle forældre går også et skridt videre. Mange lejer privatlærere. Der har også været eksempler på elever, der forberedte sig på hospitaler, så de kunne sidde med iltmasker på, og derfor koncentrere sig i længere tid.

Skolerne holder sig heller ikke tilbage. Sidste år var der en skole i Hubei, der er en provins i det centrale Kina, som hængte infusionsposer op i loftet i et klasselokale, så eleverne kunne få intravenøse drop med aminosyrer, som man mente ville give studenterne energi.

Mange bruger også de mere ufine kneb. Der er utallige eksempler på snyd. Derfor installerer flere skoler tusinder af kameraer under »gaokao«. Der har også tidligere været eksempler på elever, som for eksempel i Shaanxi-provinsen, hvor man gemte radiomodtagere i bønner i madpakken. Flere steder har politiet parkeret særlige vogne med udstyr, der kan forstyrre radiosignaler, foran skolerne. I Jilin provinsen har man forbudt alt metal, som kan få kropsscannerne ved indgangene til at bippe. Det gælder papirclips men betyder også, at man har forbudt BH’er.

Her er en top fem over de mere ufine af slagsen. Og en top fem over de eksotiske og overtroiske kneb, der skal få dig godt gennem prøven.

Snyd

• Radio. Lige nu bliver der solgt et populært sæt på internettet, hvor man for cirka 850 kroner kan købe en øresnegl og et sæt kuglepenne, hvor der er gemt en radiosender og -modtager i.

• Lyt. Ved mange af spørgsmålene får du fire valgmuligheder, og du skal skrive A, B, C eller D. Ved A skal man bruge tre streger. C har en enkelt. Både B og D har to, men B tager længere tid at skrive. Så skal man bare alliere sig med en dygtig elev. Og jo dårligere papir at prøven er trykt på, jo nemmere er det at høre forskel.

• Placering. Hvis du vil snyde, så er det bedst at sidde i et hjørne. Det næstbedste er langs siderne. Her kan færrest se, hvad du laver. Og tag det roligt de første 45 minutter, for her er lærerne mest opmærksomme. Den »gyldne periode« kommer efter en time, hvor de begynder at kede sig og slappe af. Og så kan du vikle den gennemsigte tape, hvor du har skrevet svarene, af din kuglepen.

• Signaler. Allier dig med en bedre elev, og aftal nogle signaler. Det har den fordel, at der ikke er nogen beviser, hvis man bliver taget. Medmindre det altså bliver optaget på et af kameraerne. Men hvis du bliver nappet, så lad være med at nægte og skændes med lærerne. Bare undskyld. Så slipper du ofte, for det er besværligt at indberette elever. Hver by skal dog indberette en enkelt eller to, og du vil ikke ham den uartige, der bliver meldt.

• Gå amok. Kom til eksamen med både mobiltelefoner og andre trådløse former for kommunikation samt de særlige briller, ure og sko, som man også kan gemme radioudstyr eller noter i og håb på, at det ikke bliver taget i metaldektoren ved indgangen.

Overtro

• Morgenmad. Det er vigtigt, hvad du spiser på selve eksamensdagen. Spis noget langt og to æg til morgenmad. Det bringer nemlig lykke, for det ligner tallet 100, som ved andre tests end gaokao er det maksimale antal point.

• Tøj. Aldrig gå til gaokao med nyt tøj, sko eller hårspænder. Nye ting har ikke været i kontakt med folk, så de kan ikke være harmoniske, og bringer derfor uheld.

• Tempel. Gå i et konfuciansk tempel inden gaokao og betal 100-180 RMB (94-170 kroner) for at få tegnet et lykkebringende symbol på gult papir, som du tager med til eksamen.

• Drage. Spis karpe aftenen før eller til morgenmad og sørg for at tage et bid af fiskens hoved, finner og hale. Et kinesisk ordsprog siger, at »karpen springer over dragens port«. Altså at karper, der gør det, bliver til drager. I dag betyder det held og lykke for studenter.

• At undgå. Spis ikke tørrede nudler dagen før eller under eksamenen. De skrives på kinesisk med et tegn, der udtales gua, der lyder som uheld eller død.

Programmet for gaokao ser i øvrigt sådan ud:

Fredag
09.00-11.30: Kinesisk
15.00-17.00: Matematik
Lørdag
09.00-11.30: Diverse humanistisk/videnskab
15.00-17.00: Engelsk

:: Foto fra denne side

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.