Skoler i Kina: Ingen respekt for uddannelse

Skriv en kommentar
Politik

På det seneste har der været en lang række seksuelle overgreb på skoler rundt omkring i Kina. Se et hurtigt udpluk af artikler her, her og her. Skandalerne har ikke været gode for de kinesiske lærere, der i Kina bliver fremhævet som rollemodeller for børn. Sagerne har også været endnu et slag i det kinesiske uddannelsessystems i forvejen dårlige omdømme.

Men sagerne om voldtægt og seksualforbryderne er ikke de største problemer for de kinesisske skoler, som der står i en kronik i dag i South China Morning Post. Her er et uddrag af kronikken, som du kan læse det hele af her:

In fact, what should really worry the public is China’s total disregard for education.

This is seen in the fact that, under rules enforced by local authorities, parents still have to pay to send their children to school, even though the nation’s education law that mandates the right to free education has been in force for 27 years.

This horrible inconsistency between the realities and the law calls into question the effectiveness of the latter.

Then there is the lack of effective penalties for parents who don’t send their children to school. As a result, there may be millions who are not receiving any education, although official data is hard to come by. Some unofficial statistics show that China had 142 million children not in school before 1992, and about 27 million in 2003 alone.

Just how can China expect to achieve the dream of reviving the nation without an independent, creative intelligentsia? Increasingly the dream looks like a mirage.

China produces many graduates, for sure, but it’s about numbers, not quality. The real technical and academic strength lies mainly in those students who choose to study abroad; many of them never return.

According to a “blue paper” published by the Social Sciences Academic Press, China had 339,700 students studying abroad in 2011 – the most of any nation. The same report says that from 1978 to 2011, China sent more than 2.2 million students overseas to study, of whom only 818,400, or fewer than 40 per cent, have come back.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.