Sommerlæsning: Ti bøger om Kina

kommentarer
Diverse

6072877595 455d404cd6

Så er det – for de heldige, i hvert fald – blevet sommerferie. Det betyder selvfølgelig masser af bøger, og hvorfor ikke bruge sommerlæsningen til at blive klogere på Kina. Her får du ti forslag til nye, gamle og vidt forskellige bøger, der gør dig klogere på Kina og kineserne.

Shi Cheng: Short Stories from Urban China
Han Dong, Zhu Wen, Jie Chen, Diao Dou, m.fl.
Det er i byerne, at man får succes. Her er en energi, som hvert år tiltrækker millioner af kinesere til de stadigt voksende storbyer, hvor de forfølger håb og drømme, og hvor traditioner møder modernitet i ofte absurde sammenstød. Ti kinesiske forfattere giver i deres noveller portrætter af mennesker og byer fra syd til nord.

China in the 21st Century: What Everyone Needs to Know
Jeffrey N. Wasserstrom
Det er en glimrende lille og letlæst bog, der gør dig bedre i stand til at forstå Kinas udvikling frem til i dag og landets nyere historie. Læs bogen som en introduktion til Kina eller for at få genopfrisket de store linjer.

Anxious Wealth: Money and Morality Among China’s New Rich
John Osburg
Forskellene mellem rig og fattig er enorme i Kina. Og de almindelige kinesere har ofte ikke meget tilovers for deres velhavende landsmænd, der ikke er bange for at vise deres status og rigdom. Men hvem er eliten egentlig, og hvad er det for et liv, de lever? Læs også interview med Osburg her.

Investigative Journalism in China: Eight Cases in Chinese Watchdog Journalism
David Bandurski
I Kina skal medierne guide den offentlige mening, som det hedder officielt, og skal bakke op om Kinas Kommunistparti. Alligevel bliver der lavet glimrende journalistik i Kina af modige journalister, der arbejder inden for etpartistatens rammer. Bogen viser med cases deres udfordringer som journalister, men er også et portræt af Kina og modige kinesere i nogle af de mest omtalte sager fra de seneste år.

The Corpse Walker: Real Life Stories: China From the Bottom Up
Liao Yiwu
Bogen er oversat og udgivet i 2008, men er stadig et fantastisk møde med de almindelige mennesker på bunden af det kinesiske samfund. Der også ofte er på kant med myndigheder og politi. Mød blandt andre en gravrøver, menneskesmulger, professionel grædekone og en manager af et offentligt toilet.

When A Billion Chinese Jump: How China Will Save Mankind — Or Destroy It
Jonathan Watts
Kineserne er for alvor begyndt at tale om forurening, og det er en kolossal udfordring, som etpartistaten står over for i de kommende år. Bogen giver et fornemt portræt af miljøet i Kina, men er også en fin og velskrevet rejsebog, der møder kineserne i øjenhøjde.

The New Chinese Documentary Film Movement: For the Public Record
Chris Berry
Dokumentarfilmen i Kina har ofte været i alvorlige sammenstød med censur og myndigheder, for den skildrer ofte sider af samfundet, som partiet ikke har interesser i at tale højt om. Bogen giver et overblik over de seneste årtiers udvikling af dokumentaren og filmmagerne.

Mao: The Real Story
Alexander V. Pantsov, Steven I Levine
Biografien over Mao bygger på dokumenter fra de russiske arkiver. Den har en til tider noget selvfed undertone, men er med til at føje endnu flere nuancer og oplysninger til en af verdenshistoriens mest kontroversielle ledere.

China’s War With Japan
Rana Mitter
Det er en af de første vestlige bøger om krigen mellem Japan og Kina i 1930erne og 40erne. Den er netop udkommet, og det var på tide. Anden Verdenskrig begyndte ikke i 1939, som mange tror i Vesten, for der er en verden udenfor Europa. I Asien begyndte forspillet med Japans besættelse af Manchuriet i 1931, og konflikten mellem de to lande fik betydning for udfaldet af Anden Verdenskrig. Læs anmeldelse her.

Den gode jord
Pearl S. Buck
Og så en klassiker. Bogen udkom i 1931 på engelsk, og den foregår omkring århundreskiftet. Men selvom det er mere end 60 år siden, at hun fik Pullitzer prisen og senere Nobels litteraturpris, er det stadig en bevægende og læsværdig historie. Der er klart problemer med den, men den er stadig aktuel og siger noget om Kina i dag, hvor forholdene i bedrøvende mange landområder stadig ligner dem for 100 år siden.

:: Foto: Lunar Camel Co på flickr

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

2 Kommentarer

  1. Brian L siger

    Tak! Flere af dem er nu på Kindlen, klar til ferien på lørdag 🙂 (naturligvis går turen til Kina)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.