Debat i Kina: Er vi verdens værste turister, spørger kineserne

kommentarer
Erhverv / Hverdag

201307152040546e65f 550

Hvor er her smukt, mente det nygifte kinesiske par, der var rejst hele vejen fra Kina til det sydlige Frankrig. Her stod de i Provence. I en mark fyldt med lilla lavendel. Himlen var blå. Solen skinnede. Her skulle billedet tages. Med ham i hvid skjorte og hende i brudekjole.

Men det var et noget andet bryllupsfoto, der blev taget den dag for et par uger siden i Sydfrankrig. Og det var alt andet end romantisk, som jeg skrev i Politiken i søndags.

På fotografiet kan man se, hvordan gommen er i vild slåskamp med en anden mand, og at der er knytnæveslag i luften. Bruden står og kæmper med en anden kvinde, der står og flår i hendes brudekjole af. Der står seks kinesere og kigger på.

Da det nygifte par stod i marken dukkede der et andet kinesisk par op, som også ville fotograferes i den franske idyl. De ville ikke flytte sig. Og det endte i skænderi og slagsmål, som en kinesisk guide fotograferede.

»Det begyndte fordi det unge par og deres venner tilfældigt kom til at gå ind i brudeparrets foto. Kvinden var den første, som begyndte at råbe op, og så kom manden og kæresten til«, fortalte den anonyme guide til avisen Huanqiu Shibao (Global Times) i sidste uge efter han havde lagt fotoet på internettet.

Nogle af vennerne forsøgte at skille dem ad, men det lykkedes ikke.

»De to unge mænd sloges uden skjorter, og brudens kjole blev flået af. Dele af marken blev trampet ned«, siger guiden og tilføjer, at det hele var »ret pinligt«.

Det er da heller ikke på nogen måde første gang, at kinesiske turister er kommet galt afsted i udlandet.

I lørdags kom det seneste eksempel. Nu er der dukket fotos op på en mikroblog, hvor man kan se kinesiske turister, der dykker rundt ved Paraceløerne og hiver truede fisk og skaldyr op af vandet, som SCMP skriver her:

“Giant clams are best when served raw, they taste good with mustard and soy sauce,” the post said. “Most giant clams we picked weighed at least four kilograms.”

Other photos showed the group scooping up sea urchins and touching fishes during scuba diving. They ended up having sea urchin sashimi and steamed sea urchin for dinner one day when camping on an island, according to the post.

By the time another poster pleaded at the end of the post that visitors must not fish or hunt excessively when visiting the islands, the account had already enraged the nation’s environmentally-conscious readers.

Criticism flooded in on China’s social media on Friday, where the post was commented on and retweeted thousands of times.

“Don’t touch or damage any creatures living in their original environment – isn’t that the very basic?” wrote a Beijing microblogger surnamed Pan. “What will Xisha (the Paracel) look like in two years if this is allowed?”

“Stop the so-called ‘tourism development’ before the Paracel Islands are destroyed,” many others wrote.

Debatten begyndte dog – denne gang – for alvor i maj. En 15-årig kinesisk dreng havde kradset denne besked ind i den dekorerede væg i et 3.500 år gammelt tempel: »Ding Jinhao var her«.

En anden kinesisk turist opdagede grafittien og tog et foto, som personen lagde på sin mikroblog.

»Jeg skammer mig så meget, at jeg mest har lyst til at gemme mig«, skrev mikrobloggeren, der var pinligt berørt over sin landsmand.

Foto og skam bredte sig på internettet i Kina, hvor man fandt frem til drengen, hvis forældre måtte undskylde offentligt.

Det gav en offentlig debat i Kina om, hvordan kineserne opfører sig, når de rejser ud. Det fik endda de nationale turistmyndigheder til at offentliggøre en vejledning med otte punkter om, hvordan man skal opføre sig i udlandet.

Selv vicepremierminister Wang Yang gik ind i debatten om de kinesiske turister:

»De er højlydte i det offentlige rum, de skærer kinesiske tegn ind i turistattraktioner, de går over for vejen, når der er rødt lys, de spytter overalt og anden uciviliseret opførsel. Det ødelægger det kinesiske folks omdømme og efterlader et dårligt indtryk«, sagde ministeren.

Tidligere var det umuligt for kineserne at få tilladelse til at rejse ud af Kina. Men etpartistaten har i de seneste år ophævet mange af restriktionerne. Samtidig har de seneste 30 års økonomisk vækst gjort kineserne rigere, og det har givet grobund for turismen. Sidste år rejste 83 millioner kinesere udenfor Kina. Og det giver problemer. Eksemplerne er mange.

Som avisen Nanfang Zhoumo (Sydlig Weekend) konkluderede allerede i 2006, så er »kinesiske turister nu blevet den seneste store eksportvare fra Kina, og Kina kommer nu til at blive synonym for uciviliseret og grov« opførsel.

I 2007 lavede Expedia også en undersøgelse blandt 15.000 europæiske hoteller, hvor kinesere og indere kom ind på en klar førsteplads som de værste gæster.

Tidligere i år var der også stor debat om kinesiske turister i Thailand. Flere thailændere klager over kineserne – de skyller ikke toiletterne ud, de er ligeglade med trafikregler, de springer over i køerne og deres børn får lov til at lette sig i swimmingpools. Og så videre.

I februar var den 38-årige og kendte skuespiller Huang Bo på dykkerferie i Palau, der ligger i Stillehavet. Her fotograferede han, hvordan kinesiske turister havde kastet skrald i området, og lagde det på sin mikroblog på Sina Weibo.

»Venner, når i besøger andre lande, så opfør jer ordentligt«, skrev han i en længere tekst på sin mikroblog.

Det gjorde ti kinesiske turister ikke i december, da de besøgte New Zealand. Her sneg kineserne, der var en del af en større turgruppe, sig ind til en gratis julemiddag for hjemløse, som Sina Xinwen (Sina Nyheder) skrev i januar.

På flyene er der også problemer med kineserne, og for eksempel har Hong Kong Airlines trænet sit kabinepersonale i kung-fu.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

2 Kommentarer

 1. Stig siger

  De opfører sig sikkert ikke anerledes end de ville gøre hjemme i Kina. Jeg tror en stor del er det er mangel på kultur berigelse, kinesere der kommer fra landet og flytter til byerne, tjerner penge hurtigere end deres dannelse følger med.

  Generelt oplever jeg dog også en stor mangel på hensynstagen til andre her, og at det ikke ligger i kulturen at man blander sig i andres affærer, hvis det ikke er ulovligt, hvis der ikke er en vagt eller politimand til at sige – nej det må du ikke, ja så er der ingen der blander sig i hvad andre gør.

  F.x. har jeg en genbo der tæver hans hund med en bambus stok, og da jeg en dag stod og råbte af ham siger min veninde – nej lad være med det, det er hans private liv. Men hvis der ikke er nogen der fortæller dig hvad der ses som dannelse og god adfærd, bortset fra at kigge lidt skævt til dig, så lærer man det heller ikke.

  I princippet kan man sige at mange kinesere har en adfærd som et forkælet ene barn der stort set får lov til alt hvad de vil. Jeg husker min ene nevø engang gik og kastede med mursten i gården uden nogen i familien sagde eller gjorde noget, før jeg gav ham en endefuld fordi den ene mursten landede på min fod.

  I den ene bygning hvor jeg har købt lejlighed er der i elevatoren plakater med tegninger og formaninger om IKKE at kaste ting ud fra balkonen eller vinduerne (i en 30 etagers bygning), fordi mange der flytter til simpelthen ikke har den fatteevne at det kan ramme nogen nede på gaden. Så forklar en kinesisk turist i den kaliber at han ikke må samle en fisk op fra havet og spise den, det er temmelig abstrakt for ham.

  I Shanghai ser indfødte shanghai kinesere nærmest emigranter, folk fra landet, som anden eller tredie gangs borgere uden dannelse og kultur.

  Jeg har lige stået og lavet kaffe på en stempel kande, og min veninde, fra landet, ser misbiligende til og spørger mig hvorfor jeg ikke har en “rigtig kaffe maskine”. Og selvom jeg brugte min “rigtige” kaffemaskine ville hun ikke ane at det er en kaffemaskine, da hun tror en rigtig kaffemaskine er en af de store klodser man ser på cafeer.

 2. Stig siger

  Iøvrigt en anden historie jeg husker er en aften jeg sad og spiste udenfor en restaurant på 3 etager, og deres (sikkert landlige) rengøring stod og vaskede vinduer i køkkenet, og smed vand op på åbne vinduer så vandet røg ud og ned på deres fortovsservering. Det er sådan noget hvor man selv tænker – er der ingen rotation i hovedet på hende?

  Min egen rengøringskone for 4 år siden synes en dag jeg var ude at hun skulle vaske min bærbare med en våd klud. Hun nægtede at have gjort det, men der løb vand ud af bunden på den, og hun kom aldrig igen efter den eftermiddag.

  Min sidste rengøringskone her vaskede gulvpanelerne med en klud som hun samtidig kørte i en 5 cm høj stribe henover væggen, uden tilsyneladende at kunne indse at den hvid pudsede væg ville få en pæn grim brimme over panelet.

  Nu er det nok ikke rengøringskoner med landlig baggrund der er turister i andre lande, men der er alligevel en rød tråd i det.

  F.x. husker jeg i en lokal swimming pool for 2 år siden hvordan folk bare plaskede helt vildt rundt uden omtanke eller hensyn til andre. Jeg prøvede at svømme lidt frem og tilbage i en totalt propfyldt pool, og pludselig er der en fyr der kaster sig bagover og hakker armen i hovedet på mig. Og unger der rendte rundt og sprøjtede vand på alle og enhver.

  At folk ikke har en eller anden lærdom eller etikette om hvordan man opfører sig i en swimming pool fyldt med andre mennesker, det er een ting, Det tankevækkende er at de ikke selv synes at kunne drage de konklussioner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.