Forurening overalt: Kan Kina overleve?

Skriv en kommentar
Miljø

Kina beijing forurening miljoe

Du kan ikke drikke vandet, fordi det er forurenet. Du kan ikke åbne vinduerne eller gå udenfor, fordi luften er forurenet. Det samme er landbrugsjorden, så du ved i virkeligheden ikke, hvad du spiser og drikker.

Velkommen til Kina. For sådan er det at bo i et land, hvor forurening er en del af hverdagen.

Det viser DR’s korrespondent i Kina, Søren Bendixen, også i en glimrende Horisont, som du bør bruge 24 minutter på at se (hvis du altså er modig nok til at give dig i kast med DRs katastrofalt dårlige streaming og elendige Player).

Du kan også læse alle tidligere artikler om miljø og forurening her på Kinablog.

Programmet hedder ‘Kan Kina overleve?“, og det viser de udfordringer, som Kina og kineserne står over for i de kommende år. Og de er store. For forureningen er efterhånden epidemisk. Den har konsekvenser, som kan være svære at forestille sig, når man går rundt i en dansk hverdag.

Se for eksempel på en skole i Zhejiang, hvor 20 elever onsdag i sidste uge fik næseblod. Andre begyndte at få kvalme, hovedpine og mavepine. Hvorfor? På grund af forurening.

Det mener myndighederne i Zhejiang, som nu midlertidigt har lukket skolen, skriver Global Times i deres engelske udgave:

An investigation by the environmental protection authorities in Leqing on Thursday showed that more than 30 factories or workshops are no farther than 1 km from the school.

Among the enterprises, 28 have not been approved of their exhaust gas emission, according to the investigation.

Two of the enterprises have obtained approvals, but their gas emission was not up to the standard, it said.

The investigators also found that the school was newly put into use, and the desks, chairs and some walls inside the classrooms were newly painted.

Det er et godt eksempel på, hvor voldsom forureningen er i Kina. Ud over de daglige gener har den også utallige andre konsekvenser, der vil kunne mærkes tydeligt i Kina i flere årtier fremover.

Som for eksempel på fertiliteten, skriver Quarts her:

Now, what’s concerning about infertility in China—which has risen fourfold over the past three decades to 12.5%, according to the last government study on the issue in 2010—is that it may be the result of development-related trends that can’t be resolved with a quick fix, like pollution. Other factors that researchers have cited, like Chinese couples having children later, may be easier to address through Singapore-style conception-promoting campaigns. (Researchers have noted other possible causes like stress, work, unhealthy lifestyles or previous abortions.)

Scientific research has established that exposure to high levels of chemicals at farms and factories can cause infertility. But less is known about how much being exposed frequently to low levels of “environmental disruptors” affects one’s hormones. Last year, researchers found that exposure to certain pesticides, perchlorinated biphenhyls, also known as PCBs, used in coolants, and industrial compounds could reduce a couple’s ability to have children by as much as 29%. The coming Chinese study will analyze the presence and impact of pesticides, plasticizers, and bisphenol in women’s blood and urine.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.