Censur: Kinas kamp mod internettet er ‘deprimerende’

kommentar 1
Internettet / Politik

Images63 Internettet har altid været en udfordring for Kinas Kommunistparti. Det kan virke som en ventil, hvor kineserne kan lufte deres utilfredshed, så det ikke bobler over i egentlige demonstrationer i gaderne. Men omvendt må der ikke være for megen frihed og åbenhed på nettet, for det kan også true partiet.

Nettets indflydelse er vokset med de sociale medier. I de seneste år er kinesiske mikroblogs blevet brugt til at afsløre korrupte embedsmænd, miljøskandaler og social uretfærdighed.

Det er især sket gennem mikrobloggen Sina Weibo. Og man skal ikke undervurdere de sociale mediers rolle i kinesisk politik og debat. Som jeg skrev sidste år i april:

»Hvad har været den største torn i siden på de kinesiske ledere i de seneste to år? Det har været weibos,« siger David Bandurski, der er analytiker på China Media Project på Hong Kong University.

Deres indflydelse er ikke blevet mindre siden da. Tværtimod. Derfor er kommunistpartiets nye ledere også gået til kamp mod sociale medier, for partiet skal genvinde kontrollen over det vildtvoksende internet, som jeg skrev i går.

Indtil videre er hundreder blevet arresteret rundt om i de forskellige provinser. Man er også gået efter kendte kommentatorer og store navne på Weibo, der har millioner af følgere. For eksempel Charles Xue, der har 12 millioner abonnenter på hans mikroblog.

I dag er den åbenmundede investor Wang Gongquan også blevet arresteret. Og den kendte kritiker Dong Rubin, der selv forudså, at han ville blive arresteret på grund af sin kritik af kampagnen.

Den nye kampagne og kampen om internettet er deprimerende, skriver Minxin Pei, der blandt andet er tilknyttet Claremont McKenna College, i denne kronik i Forbes.

Kampagnen siger noget om hvilken politisk retning, at de nye ledere er ved at udstikke for Kina. Blandt andet i forhold til indsatsen mod korruption, som generalsekretær Xi Jinping har gjort til en mærkesag:

The crackdown will also doom the new leadership’s much-hyped campaign against official corruption. Experience around the world demonstrates that the most effective weapon against corruption is transparency and free speech. Indeed, China’s social media has played a critical role in exposing many corrupt officials in recent years. The vigilance of China’s online muckrakers has reached such a fearsome level that few Chinese officials now dare to display those expensive watches and other bribes in public. By prosecuting online activists, the party has essentially given corrupt officials a license to persecute whistle-blowers at will.

Apparently, the new leadership’s strategic thinking is “killing chickens to warn monkeys.” By prosecuting a few leading commentators, the government hopes to silence the majority and tame the country’s social media.

To be sure, the harshness of the offensive against social media could intimidate China’s people into submission. But such success is likely to be short-lived. Like all government-sponsored campaigns, the attack on social media will lose momentum at some point because the party will have other fires to put out, thus creating an opportunity for social activists to return to this space.
Fighting a war against social media is like trying to squeeze a balloon: The government may succeed in taming one part, but it simply pushes social activists to other spaces and forces them to be more innovative in fighting Chinese censors.

Eventually, the party will lose this war. But by waging a futile and repressive campaign against transparency, the party will only destroy innocent lives and hopes. That is the real tragedy.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Pingback: Bo Xilai: Fængsel på livstid skal sende signal Journalistik, nyheder og baggrund om Kina af journalist Kim Rathcke Jensen KINABLOG.dk Journalistik, nyheder og baggrund om Kina af journalist Kim Rathcke Jensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.