Toiletbesøg: Kinesisk storby forbyder skævtisning

Skriv en kommentar
Hverdag / Internettet / Kultur / Politik

90fba6015589137f947440

Kommunistpartiet i den sydkinesiske by Shenzhen har forbudt de 10 millioner indbyggere at tisse ved siden, når de bruger offentlige toiletter.

Skævtisserne kan nu blive idømt en bøde på cirka 100 kroner. Forbuddet gælder både mænd og kvinder, der rammer ved siden af urinaler og kummer.

Loven trådte i kraft den 1. september. Og den har medført en stråle af mere eller mindre vittige kommentarer fra hele Kina. Der er en del problemer, som jeg skrev i Politiken i søndags.

For eksempel er det ikke defineret, hvor stor en mængde urin der skal pjaskes ved siden af for at bryde loven. En dråbe, et strint, et sprøjt, en pøl eller mere? Og hvordan definerer man så det, har kineserne spurgt sig selv om.

Dernæst kommer spørgsmålet om bevisbyrden.

»Hvis jeg nu ikke tissede ved siden af, men administrationspersonalet beskyldte mig for det, hvordan kan jeg så bevise min uskyld«, lød et andet spørgsmål på mikrobloggen Sina Weibo, der er en mellemting mellem Facebook og Twitter.

»Hvem skal bevise, hvilken person der har tisset? Vil de overvåge mig, når jeg tisser? Eller vil de tage prøver af min urin og køre den på hospitalet til tests«, skrev en anden bruger.

Andre kom med mere konkrete forslag.

»Jeg foreslår, at man konfiskerer værktøjet, der blev brugt til forbrydelsen«, står der i en kommentar fra en bruger, der kalder sig Drage i Skjul.

»Borgerne bør øve sig mere i at ramme plet«, lød det i et andet forslag.

Flere mener, at loven vil være god for beskæftigelsen. Omend en smule besværlig i dagligdagen.

»Man skulle opfinde et nyt arbejde som ‘toilet manager’, som samtidig kan løse mange problemer med arbejdsløsheden. Det man så gør, er, at betale 100 rmb i depositum for at bruge toilettet. Når det er så er blevet checket får man returneret sit depositum og kan forlade toilettet«, foreslår en anden.

Det viser også et af de helt store problemer ved loven, der blev vedtaget i slutningen af august af Kinas Kommunistpartis Nationale Folkekongres’ Femte Stående Komite i Shenzhen. Der er ingen til at håndhæve den.

Da loven havde været i kraft i en uge skrev Shandong Forretningstidende, at der endnu ikke var blevet uddelt en eneste bøde.

Der burde ellers have været rig mulighed for at få penge i kassen. For loven gælder også anden ‘uciviliseret’ opførsel på de offentlige toiletter som eksempelvis at spytte, ryge eller grafitti. Men først og fremmest skævtisning. Og som Shenzhen Aftenavis skrev, så er der ingen til at uddele ‘skævtisser-bøderne’, som de er blevet døbt på kinesisk.

Avisen tog på rundtur blandt byens offentlige toiletter og fandt, at det mest var omkring mændenes urinaler, at der var strintet ved siden af. Hos kvinderne var det største problem, at det flød med toiletpapir og bind selvom der var spande ved siden af kummerne.

I Kina kan toiletbesøg være skrappe oplevelser. Der er også jævnligt historier i medierne om folk, der letter sig på offentlige steder.

I august lod en far sin søn tisse i et tog i undergrundsbanen i Shanghai. Andre passagerer brokkede sig, og faren svarede igen. Der blev slagsmål. Og i forrige uge blev to personer anholdt.

I marts viste de kinesiske medier et klip fra et overvågningskamera i en bank. En kvinde står og hæver penge i en automat, mens manden sætter sig ned og skider på gulvet.

Sidste år kørte en mand med en offentlig bus i Xiamen, der ligger i den sydkinesiske provins Fujian. Han skulle tisse. Da bussen holdt stille åbnede han vinduet og lettede sig ud over kørebanen. En bilist tog et foto, der bredte sig på internettet og gav voldsom debat blandt kineserne om, hvorfor mange af deres landsmænd stadig opfører sig ‘uciviliseret’.

For selvom der ikke er nogen til at håndhæve forbuddet mod skvæt-tisserne, så skal den nye lov sende et signal. Regeringen håber, at loven vil ‘styrke borgernes civiliserede opførsel’, står der i Yangcheng Aftenavis.

Det er der uenighed om. Også i kommunistpartiet. For eksempel mener en af Shenzhens delegerede til Folkekongressen, Yang Jianchang, at det er en meget privat ting at tisse.

»Der er stadig ikke fundet nogen til at håndhæve loven, og det er indlysende at folk gør grin med det, for det er en vrangforestilling, at det promoverer civiliseret opførsel«, siger Yang til Yangcheng Aftenavis.

Det er et moralsk problem, når nogen er ligeglade og tisser ved siden af, mener Li Weimin, der er advokat i Beijing. Men man skal ikke sætte kameraer op og begynde at overvåge folk i intime og private situationer som på offentlige toiletter.

»Vores samfund og regering bør finde andre og mere tankevækkende måder, for at opmuntre folk til at opføre sig civiliseret, end blot udskrive bøder og uddele straffe«, skriver Li Weimin i et indlæg på sin mikroblog.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.