Sludder: Ingen aftale mellem Ukraine og Kina om landbrugsjord

Skriv en kommentar
Medier / Politik

4283784896687656804

Kina køber et enormt stykke af Ukraine, som skal bruges til landbrugsjord. Hele 30.500 kvadratkilometer. Et område på størrelse med Belgien.

Det er en investering på 2,6 milliarder dollars (14 mia. dkr). Og det er ikke meget, når man tænker på, at området svarer til fem procent af Ukraine. Eller når man sammenligner det med, at det koster kineserne 35 milliarder kroner at leje en havn i Grækenland i 35 år.

For godt til at være sandt? Højst sandsynligt. Men artiklen fra South China Morning Post blev nævnt i utallige medier over hele verden. Også danske. Uden at checke kilderne. Måske fordi det passer godt ind i frygten for ‘kineserne kommer‘.

Men flere korrespondenter i Kina var skeptiske. Og det ukrainske selskab KSG Agro, der skulle være en del af handlen, var hurtige til at komme med en udtalelse, hvor de benægter, at der eksister en aftale og et samarbejde med Kina.

Plus, at selskabet i øvrigt kun råder over 100.000 hektarer, hvilket er en smule mindre end de tre millioner, som kineserne ifølge South China Morning Post skulle have lejet.

Som Financiel Times skriver:

Contrary to a flurry of Monday news reports, China has not inked a massive agriculture investment giving it ownership of some 5 per cent of land in Ukraine, itself home to some of the world’s richest soil. As reported, it would have handed China a chunk of Ukrainian land the size of Belgium.

Yet it’s only a matter of time before China, with its surging population and consumption, completes a major farming deal in Ukraine. Just not this one.

Reuters reported on Sunday that China, through its Xinjiang Production and Construction Corps, had an agreement with Ukraine’s KSG Agro to purchase an immediate 100,000 hectares of farming land, eventually increasing its presence in Ukraine’s agriculture sector to a whopping 3m ha. The report cited a news story in the South China Morning Post.

Afterwards, reports about the alleged deal spread across the internet like wildfire, claiming that China had sealed its single largest overseas farming operation, and is to become the largest farmer on some of the world’s richest land – the so-called “breadbasket of Europe.”

But by Monday evening it became clear that all the headlines were way off target.

:: Foto fra China.com.cn

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.