Kronik af Yu Hua: Kinesisk luftforurening tyk som sojasauce

kommentar 1
Miljø / Politik

Yu Hua, der er en kendt kinesisk forfatter, tog til lægen for at få et helbredstjek. Da Yu får resultatet fra undersøgelsen, har lægen skrevet ‘luftforurening’ ud for lungerne.

Forureningen er, hvis nogen skulle være i tvivl, så alvorlig i Kina, at den er en del af hverdagen. Regeringen har ignoreret og nærmest forsøgt at benægte den giftige luft, og det er først indenfor det seneste års tid, at man for alvor er begyndt at gøre noget ved det, som Yu Hua skriver i denne kronik i New York Times.

Men Kina halter stadig langt bagefter internationale standarder over, hvor mange små og skadelige partikler – der hedder PM 2,5 – der må være i luften, som Yu bruger denne vittighed til at illustrere:

The safety guideline for PM 2.5 set by the World Health Organization is 25 micrograms per cubic meter, whereas the Chinese government sets a limit of 75 micrograms per cubic meter. The official explanation for this gap is that China is still a developing country and so cannot yet reach the W.H.O. targets. The public’s understanding takes the form of a joke: A fish falls into a vat of soybean sauce, and goes around complaining about how awful the environment is. A big fat maggot comes crawling over. “Why don’t you shut the hell up?” it curses. “You can’t judge a bean-sauce vat by the standards of a fishbowl!”

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Stig siger

    Nu er kina jo et stort land. Jeg bor selv i Chongqing og kan slet ikke genkende hverken de beskrivelser eller billeder her på bloggen fra Beijing.

    Da jeg først flyttede hertil hørte jeg folk snakke om luftforurening, men jeg oplever den ikke. Shanghai med bil os i tætte gader var langt værre.

    Men et perspektiv er måske relevant, der er vel, ikke efter min erfaring, smog overalt i kina.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.