Mao 120 år: Kinesere fejrer Maos fødselsdag

Skriv en kommentar
Historie / Politik

Mao shaoshan

De to drenge, der er 3-4 år gamle, begynder at skrige. Den ene skubber. Den anden sparker.

»Nej, nej, nej«, råber den enes mor og løber hen til dem.

»I må ikke slås foran Formand Mao«, siger kvinden og forsvinder med de hylende drenge i mængden af turister.

Shaoshan er en lille by, der ligger klemt inde mellem bjerge og rismarker i Hunan. Det er en provins i det sydlige Kina.

På mange måder ligner den så mange andre kinesiske byer i den størrelse. Vejene er ujævne og støvede. Her er udendørsmarkeder med frugt, grønt og klumper af kød på bordene. Gadekøkkener, hvor man kan købe skåle med nudler for fem kroner. Frisører, banker, en tandlæge og nogle små supermarkeder, der sælger dagligvarer.

Men Shaoshan er berømt i Kina. Det var her, at Mao Zedong blev født den 26. december 1893. Og hans 120 års fødselsdag bliver markeret over hele landet. Det skriver jeg om i dagens Politikens. Her på Kinablog kan du også læse ‘Fem ting du skal vide om Mao Zedong i dag‘.

Mao var med til at stifte Kinas Kommunistparti, som han senere blev formand for. Han grundlagde Folkerepublikken Kina i 1949 og forenede en fattig nation, der var ødelagt af årtiers interne magtkampe og borgerkrigen mod Nationalistpartiet.

Mao, der døde i 1976, er symbolet på Kina. Og i de seneste år er hans popularitet vokset. Især efter etpartistaten fik nye ledere sidste år, hvor generalsekretær Xi Jinping er gået i Mao Zedongs fodspor, og påny har givet Mao en hovedrolle i kinesisk politik.

Shaoshan er nærmest blevet en helligdom for maoister og konservative i kommunistpartiet. Byen håber også at kunne tjene penge på de røde turister, der kommer fra hele Kina. I de senere år har man investeret milliarder af kroner i blandt andet hoteller, et museum og så statuen af Mao, hvor de to drenge begyndte at slås.

»Mao står for mig som noget klogt og en stor leder, at man som bonde kan føre Kina frem til noget så stort er fantastisk«, siger Xie. Hun er en sygeplejerske på 26 år, som netop har bukket foran statuen for at vise sin respekt.

Men Mao er også en kontroversiel leder, der for eksempel spillede hovedrollen under en hungersnød, der dræbte mindst 35 millioner mennesker.

»Det er forbudt at debattere hans ondskab. Lige nu forsøger de at afkalke historien for Maos synder«, siger Zhang Lifan, der er en fremtrædende historiker og politisk analytiker i Beijing.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.