Kvinders rettigheder i Kina: De 12 største sager i 2013

Skriv en kommentar
Hverdag

Kvinder protest kina

Li Yan blev misbrugt af sin mand. Hun blev terroriseret. Han var voldelig. Og deres ulykkelige ægteskab endte i november 2010, da hun slog ham ihjel. Hun blev bagefter dømt til døden.

Den 42-årige kvinde sidder på dødsgangen, og hun kan blive henrettet, hvornår det skal være. Men sagen har givet stor debat i Kina om dødsstraf og især om vold i hjemmet og misbrugte kvinders rettigheder. Det har lagt pres på myndighederne, og fremtrædende kritikere har opfordret til at ændre dødsdommen.

Her er et uddrag af det, som jeg skrev i Politiken sidste år:

Den kinesiske højesteret stadfæstede dommen i slutningen af januar. Men en gruppe på mere end 400 akademikere, advokater, kvindesagsforkæmpere og andre har afleveret et åbent brev til domstolen og opfordret til at tage ændre dommen. For den er dybt uretfærdig, mener kritikerne, og endnu et bevis på, at kinesiske myndigheder, politi og domstole ikke tager vold i hjemmet seriøst.

Li Yan, der kommer fra en by i Sichuan, som er en provins i det centrale Kina, blev gift med sin mand, Tan Yong, i 2009. Det var ikke hans første ægteskab. Og de tre tidligere hustruer var også blev misbrugt. Det vidste Li Yans familie, der var imod ægteskabet, som Li valgte alligevel at gennemføre.

Men Tan fortsatte sin voldelige opførsel fra tidligere. Ifølge Li Yans familie, advokater og oplysninger fra Amnesty International slog Tan hende, rev hende i håret, bankede hendes hoved ind i væggen, skar et stykke af en hendes fingre og slukkede cigaretter i hendes ansigt eller andre steder på kroppen.

Li Yan havde flere gange henvendt sig til myndighederne, og bedt om hjælp og om at blive beskyttet fra sin voldelige mand. Men politiet fortalte hende, at det er en privat sag. De lagde røret på. Hos det, som svarer til de sociale myndigheder, bad de hende om at henvende sig til politiet.

Sådan gik der næsten to år. Men misbruget stoppede om aftenen den 3. november 2010. Her stod Li og vaskede op, da hun begyndte at skændes med Tan, der var fuld, som slog hende, og truede med at skyde hende med et luftgevær. Skænderiet endte, da hun tog geværet og slog ham med kolben. Tan døde af slagene. Ifølge advokater og familie gik Li i panik, og begyndte at skære ham i dele og koge kropsdelene. Men hun kontaktede en nabo, som hun bad om at kontakte politiet.

Men det var blot en af de sager, der i 2013 gav debat om ligestilling og kvinders rettigheder, og som medførte aktioner og protester i Kina.

De andre var for eksempel om skoleinspektør, der tager piger med på hotel og misbruger dem, kvinder der bliver diskrimineret af eliteskoler, lesbiske må ikke donere blod, tvangsaborter på grund af etbarnspolitikken og mange flere.

Dem kan du læse på China Development Brief, der har oversat en god liste med 12 sager til engelsk.

Her om sexchikane af kvindelige fabriksarbejdere i Shenzhen og Guangdong:

On November 21, 2013, the Shenzhen-based Hand in Hand Workers’ Activity Space [手牵手工友活动室] released “Monitoring Sexual Harassment: A Public Interest Report on the Sexual Harassment of Female Factory Workers,” revealing that 70% of factory women surveyed had experienced various degrees of sexual harassment. Over 60% of the perpetrators were from the same work group or adjacent work group. Over 65% percent of the interviewees used various measures to resist sexual harassment, but 46% of cases were not clearly resolved. On the 25th, the Guangzhou Sunflower Female Worker’s Center [阳花女工中心] also released a report about sexual harassment in the work place in Guangzhou with similar findings.

China’s recent dependence on rapid economic growth, driven by its position as the “factory for the world”, deprives numerous people of their rights. This is a reality that everyone is already aware of. However, because the oppression of female workers goes largely unseen, the reports by the two labor organizations offer an important new look at the problem. They give a grassroots prospective of sexual harassment in the factory workplace and provide an important reminder that female workers are doubly vulnerable because of both class and gender. The voices of female workers for this year’s Eradicate Violence Against Women Day formed an important part of their anti-violence advocacy. However, the topics of gender and labor are only starting to be considered in practice.

Because many labor organizations in Guangdong have encountered suppression since 2012, the release of the reports on the sexual harassment of women workers can be considered a strategic breakthrough: striving for the legitimacy of labor organization activities through media exposure. Collective action by male and female workers is deeply feared by industry, and it remains the essential foundation of the struggle for rights.

:: Foto fra ChinaDevelopmentBrief

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.