Censur på internettet i Kina: Fint med hårde hug til partiet, så længe du ikke gør noget ved det

Skriv en kommentar
Internettet / Medier / Politik

Kina censur Hvor går grænsen – hvad man kan skrive på internettet i Kina, før det bliver slettet?

Ytringsfrihed er en af de største trusler mod kommunistpartiets magt, og derfor er der censur af medier og internet i Kina. I de seneste to år, siden præsident Xi Jinping kom til magten, er der også blevet strammet op for censuren. For partiet var begyndt at miste kontrollen over den offentlige mening og kinesernes holdninger. Den skal genvindes.

Det er især de sociale medier på internettet, som i de seneste år var blevet en trussel. For eksempel Sina Weibo, som dog i det seneste års tid har mistet brugere og er blevet kraftigt stækket. Både på grund af partiets stigende censur og kontrol. Og fordi kineserne i højere grad foretrækker at bruge deres tid på Weixin.

I dag har partiet opbygget et massivt og omfattende system, der skal kontrollere holdninger og informationer på internettet. Men censureren afslører også kommunistpartiets intentioner.

For hvad kan du egentlig skrive på de sociale medier, før partiets digitale viskelæder sletter dig? Det har tre forskere fra Harvard og University of California forsøgt at finde ud af i denne undersøgelse, der hedder Reverse-engineering censorship in China. Resultatet er:

Criticisms of the state, its leaders, and their policies are routinely published, whereas posts with collective action potential are much more likely to be censored—regardless of whether they are for or against the state (two concepts not previously distinguished in the literature). Chinese people can write the most vitriolic blog posts about even the top Chinese leaders without fear of censorship, but if they write in support of or opposition to an ongoing protest—or even about a rally in favor of a popular policy or leader—they will be censored.

We clarify the internal mechanisms of the Chinese censorship apparatus and show how changes in censorship behavior reveal government intent by presaging their action on the ground. That is, it appears that criticism on the web, which was thought to be censored, is used by Chinese leaders to determine which officials are not doing their job of mollifying the people and need to be replaced.

Og deres konklusion:

Censorship in China is used to muzzle those outside government who attempt to spur the creation of crowds for any reason—in opposition to, in support of, or unrelated to the government. The government allows the Chinese people to say whatever they like about the state, its leaders, or their policies, because talk about any subject unconnected to collective action is not censored. The value that Chinese leaders find in allowing and then measuring criticism by hundreds of millions of Chinese people creates actionable information for them and, as a result, also for academic scholars and public policy analysts.

:: Illustration fra denne artikel

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.