Hongkong: Paraplybevægelse udfordrer Kina og præsident Xi

Skriv en kommentar
Diverse

Hong kong protest demonstration

Kinas præsident Xi Jinping er under pres. Demonstrationerne i Hongkong er en af de alvorligste prøver, som Xi har været udsat for, siden han kom til magten for to år siden, som jeg skriver om i dagens Politiken fra Hongkong. Her er en længere version.

For protesten handler ikke blot om lokale uroligheder i en by, som ligger tusinder af kilometer syd for den kinesiske hovedstad. For Xi er det hele Kinas fremtid, der er på spil.

Der er ingen tvivl om hvilken side, præsidenten har valgt. Og alt tyder på, at det bliver kommunistpartiet som vinder.

På samme tid som studenterne i sidste uge var ved at planlægge demonstrationerne, havde Xi inviteret en gruppe af Hongkongs mest magtfulde mænd til Beijing i en delegation, der havde byens to rigeste forretningsmænd, Lee Shau-kee og Li Ka-shing, i spidsen.

Hverken lederne i Beijing eller Hongkong kunne have sendt et tydeligere signal om, at man er ligeglad med borgernes problemer.

Overskriften på studenternes demonstration var »Let’s talk«. Men der er ingen dialog. De fattige og middelklassen har økonomiske og sociale problemer, der vokser år for år. Men den politiske elite vil ikke lytte til os, siger siger de utilfredse hongkongere. Der er helt reelle og konkrete grunde til, at de kræver demokrati.

Men det er en massiv modspiller, som de utilfredse borgere er oppe imod. Det er Kinas Kommunistparti, som med sine mere end 85 millioner medlemmer er verdens største politiske parti, som står i spidsen for verdens største diktatur i den mest folkerige nation på Jorden.

Siden Xi Jinping kom til magten i 2012 har han samlet partiet om sig selv og sin person. Han er blevet den mest magtfulde leder siden Mao Zedong og Deng Xiaoping.

I de to år har han stået over for flere styrkeprøver. Der har været stærke politiske modstandere, uro i de tibetanske områder, hvor mere end i alt 130 buddhister og buddhistiske munke har selvbrændt i protest mod partiet samt terrorangreb af etniske uighurere i Beijing.

Mange har forsøgt at kritisere eller stille spørgsmålstegn ved Xi og partiet – stenrige bloggere, foreninger, berømtheder, advokater, miljøforkæmpere, kunstnere og aktivister.

Uanset om det har drejet sig om afdæmpet kritik eller terror har svaret stort set hver gang været det samme. Xi har valgt den hårde linje. Ingen kritik. Partiet har monopol på magten, og den skal ingen stille spørgsmålstegn ved.

Partiet går ikke på kompromis. Der er ikke plads til politiske reformer i Kina. Og det er derfor, at Hongkong er en trussel.

Briterne glemte selv at indføre demokrati i de 150 år, hvor Hongkong var en britisk koloni. Men de opbyggede et retssamfund med ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og andre værdier, som kineserne kun kan drømme om. Det lovede Kina, at Hongkong kunne beholde efter overdragelsen i 1997.

Hongkong blev også lovet demokrati til valget af byens leder i 2017. Men Beijing vil nu have en kommission på 1.200 partitro medlemmer, som skal udpege valgkandidater. Altså ikke et reelt valg, hvor kritikere kan stille op. Det vil Beijing ikke have, for tanken om demokrati skal ikke brede sig til Kina.

Problemerne i Hongkong har også betydning for Taiwan. Kina anser det for en rebelsk provins, der – om muligt med magt, siger partiet – skal tilbage under Beijings kontrol. Og Xi Jinping har valgt tidspunktet netop nu til at foreslå, at Taiwan kan komme tilbage til Kina under samme »et land, to systemer«, som gælder i Hongkong. I Taiwan kigger man måbende på Hongkong, og har tydeligt sagt »nej tak«.

Xi Jinping har også problemer med uro i provinserne Xinjiang og Tibet, hvor partiet har slået hårdt ned på social og etnisk uro.

Derfor kan Xi heller ikke tillade en løsning i Hongkong, der får ham til at se svag ud.

Xi kan vælge at presse byens leder, Leung Chun-ying, til at sætte politiet ind mod demonstranterne. Han kan vælge at sætte Folkets Befrielseshær ind mod dem. Eller han kan vælge at lade protesten fortsætte så længe, at de almindelige borgere bliver så trætte af de mange forstyrrelser, som de lukkede veje skaber i hverdagen. Det er den bedste mulighed for Xi.

Der er for meget på spil for Xi Jinping. Og der er intet som tyder på, at Xia – via Beijings mand i byen, chefminister Leung Chun-ying – vil fravige den hårde linje i Hongkong og begynde at lytte til folket. Alt tyder på, at det bliver studenterne og de mindre velstillede borgere i Hongkong, der taber.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.