Paraplybevægelsen i Hongkong: Fire eksperter gør status

Skriv en kommentar
Politik

Demonstrationerne i Hongkong fortsætter og er nu inde i sin tredje uge. De har stadig bred opbakning i befolkningen. Paraplybevægelsen er på ingen ved at tabe pusten.

Et af demonstranternes mål var, at de ville have opmærksomhed fra regeringen i Hongkong og dens upopulære leder, Leung Chun-ying. Det er lykkedes.

Fredag skulle demonstranter og regering have begyndt på formelle forhandlinger, der kan løse krisen i Hongkong. Men regeringen trak sig. Demonstranterne nægter at forlade gaderne, før de har fået indrømmelser fra bystyret.

I dag er der bred opbakning til Paraplybevægelsen blandt især de fattige og middelklassen i byen. Men den kan forsvinde. De lukkede veje, som Occupy Central har besat, gør hverdagen besværlig for indbyggerne, og kan være en økonomisk katastrofe for byens handlende, der er afhængige af en strøm af kontorarbejdere.

Men allerede nu er protesten dog en succes, siger eksperter. Demonstrationen – der er en af de største i byens nyere historie – har ændret det politiske landskab i byen med 7,2 millioner indbyggere.

Så hvad er status lige nu? Fire eksperter og analytikere giver deres bud, som jeg skriver om i dagens Politiken. Her er en lidt længere version:

Peter Cheung, professor og ekspert i politiske forhold mellem Kina og Hongkong, University of Hong Kong
Protestbevægelsen har allerede nu haft stor indflydelse på det politiske landskab i Hongkong. Deres indlydelse har været langt større, end man kunne have forestillet sig. Men det har også givet mere alvorlige spændinger med Kina. Studenterne kræver noget, som regeringen i Beijing og Leung Chun-ying næppe vil gå med til, så man er inde i et dødvande. Og hvis besværet, som protesten skaber i hverdagen i Hongkong, fortsætter, så vil den folkelige opbakning til regeringen i Hongkong vokse, selvom det ikke er en populær administration.

Lige nu kan studenterne håbe på, at de kan få regeringen til at begynde en undersøgelse af de konfrontationer, som der skete under demonstrationerne. Dernæst kan de forsøge at få så meget indflydelse som muligt på politiske reformer, hvor det største mål er, at det skal være vælgerne, som udpeger nominerede. Men det er meget usandsynligt, at Beijing vil gå med til det, og regeringen i Hongkong har heller ikke megen frihed eller råderum.

Uanset hvordan krisen bliver løst, så vil det få Beijing til at gribe langt mere ind i de lokale forhold i Hongkong. Denne protest og civilsamfundet i Hongkong har været umulige at kontrollere, og er derfor en massiv udfordring til Beijings og lokalregeringens legitimitet.

Joseph Cheng, professor i statskundskab, City University of Hong Kong
Det er helt klart en sejr for studenterne. I de seneste 18 måneder har tilhængere af Beijing og erhvervslivet fordømt deres kampagne og sagt, at det er en illegal protest, og har ignoreret den. At så mange er kommet ud og har støttet dem og vist så massiv opbakning er over al forventning.

Det er tæt på usandsynligt, at lokalregeringen vil ændre på beslutninger, som er taget i Beijing. Så pro-demokraterne har ikke grund til optimisme. Men det er en langsigtet politisk kamp, der er fredelig og ikke-voldelig, og som viser, at lokalregeringen i dag ikke repræsenterer folket, og derfor ikke kan regere Hongkong legitimt eller effektivt.

Demonstrationerne vil desværre betyde, at Beijing vil have mere magt over Hongkong. Der er mange, som er gået på gaden, fordi de frygter, at Hongkong bliver reduceret til blot endnu en kinesisk by. Og når Leung Chun-ying nu har mistet al sin legitimitet, så er Beijing tvunget til i større grad at støtte eliten og hans regering, for ellers kan pro-Beijing fløjen ikke fortsætte deres eksistens.

Fu Hualing, professor i jura og ekspert i forfatningsret menneskerettigheder, University of Hong Kong
I begyndelsen var det en symbolsk demonstration, og det er vanskeligt at se, at den kan ændre noget. Men alene det, at de kunne gennemføre det, og at det er foregået i så lang tid, er en sejr for studenterne. Generelt har de også bred opbakning, selvom mange er irriterede over det besvær, som det har medført, men når folk sætter sig ned og tænker over det, så giver de dem opbakning.

Selv uden demonstrationerne ville Beijing have gået efter at få maksimal kontrol med Hongkong. Uanset hvad Beijings modsvar bliver, så vil det nu få stor opmærksomhed fra befolkningen. Så demonstrationerne er grundlæggende en advarsel til Beijing om, at de skal være varsomme med at blande sig Hongkongs autonomi. Men protesten vil ikke få indflydelse på, hvordan Beijing udpeger kandidater til valget i 2017.

Maya Wang, researcher for Human Rights Watch i Hongkong
Det er en sejr i sig selv, at det er lykkedes for studenterne at få opmærksomhed fra regeringen. Men det større mål er ønsket om demokrati. Studenterne begyndte med en tabt sag, for det er svært at tro, at Kina vil tillade nogen form for demokrati. Så på den måde har demonstranterne tabt uanset hvad.

Man bør se på, hvad det her siger om civilsamfundet og aktivisme i Hongkong og kigge ud over selve Occupy Central bevægelsen. Det her handler om andet end protester, som der har været flere og flere af, siden overdragelsen fra Storbritannien til Kina. De samme studenter har været involveret i protester mod for eksempel anlæggelsen af et højhastighedstogbane i 2009, for det er generationer, som er vokset op med ideen om, at man kan presse regeringen. De her demonstranter forsvinder ikke, og utilfredsheden vil vokse i Hongkong, hvis der ikke kommer demokrati.

De sidste 10 år har Kina forstærket kontrollen over Hongkong. Se for eksempel på magten over medierne. Det næste skridt er embedsværket og politiet, hvis uafhængighed allerede er blevet svækket. Så efter protesterne vil Kina accellere indsatsen for at underminere de institutioner, der garanterer frihed i Hongkong.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.