Tour of Beijing: Kinas store cykelløb lukker

Skriv en kommentar
Diverse

Img274694226

Xu Gang er ikke i tvivl om, at cykling en dag bliver en populær sport i Kina. Men der er langt igen. Især når Kina nu også har mistet sit eneste løb, hvor de kinesiske tilskuere kunne heppe på cykelryttere i verdensklassen.

Den 29-årige Xu, som kører for Lampre-Merida, var den ene af kun to kinesiske ryttere – den anden var Ji Cheng der tidligere i år kørte med i Tour de France som den første kineser nogensinde – der deltog i den fem dage lange Tour of Beijing. Sidste etape blev kørt tirsdag i sidste uge, og den blev vundet af Xu’s holdkammerat, Sacha Modolo.

Han blev så også den sidste vinder på en etape af Tour of Beijing, der er en af del af WorldTour, for efter fire år har den internationale cykelunion UCI valgt at trække sig ud af løbet, der skulle have været en spydspids for landevejscykling i Kina.

Det var et forholdsvist krævende løb med både bakker og bjerge. Men den største udfordring og bekymring for rytterne var den ofte kvælende luftforurening i Beijing. Og ikke mindst frygten for den notorisk dårlige fødevaresikkerhed i Kina, hvor rytterne risikerede at få forbudte stoffer som clenbuterol ind gennem kosten.

De kinesiske cykelfans kommer til at savne løbet. Det vil Xu Gang også. Men han tror ikke, at der er store chancer for, at Tour of Beijing vender tilbage.

»Det håber jeg, at det vil. Men det kommer ikke til at ske. Det her var sidste gang«, siger Xu Gang.

Xu, der begyndte som professionel i 2005, har ikke nogen særlige følelser over for touren, blot fordi den foregår i Kina. Tour of Beijing var blot et af mange løb, som man skal køre som professionel, siger Xu Gang. Men det var det bedste løb i Kina, og selvom der var få fans, så var de ekstremt passionerede, siger Xu Gang.

Derfor er det et tab for sporten i Kina, at det nu lukker, som jeg skrev om i går i Politiken. Så hvorfor blev løbet ikke en succes:

Zhou Fuyuan, der står bag biketo.com, som er et af Kinas mest populære hjemmesider om cykling, siger at landevejscykling stadig er en ny sport i Kina, som man for alvor først begyndte at tage alvorligt omkring et års tid før de Olympiske Lege i 2008.

Tour of Beijing var virkelig en vigtig cykelbegivenhed, siger Zhou. Men sammenlignet med andre folkelige sportsgrene er der langt igen.

»Offentlighed og publikum er ikke nok involveret, og det skyldes til dels at løbets organisatorer er bekymrede for sikkerhed. Det har de virkelig været anspændte over, og det er helt umuligt for fans at se det tæt på«, siger Zhou Fuyuan.

Samtidig var der også problemer med økonomien, og løbet kom aldrig til at give overskud.

»I dag er det lokalregeringer, som står bag de fleste løb i Kina, og så dernæst støttet af den private sektor. Men i udlandet og i andre sportsgrene er det den private sektor, som er drivkraft, og der er en forretningsmodel. For at kunne afvikle et succesfuldt løb, burde der være flere kommercielle elementer«, siger Zhou Fuyuan.

:: Foto af Xu Gang fra Sohu

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.