Byudvikling: Kina jævner 700 bjerge for at bygge millionby

Skriv en kommentar
Erhverv / Miljø / Politik

Lanzhou by bjerge kina

Det var engang i 1950’erne, Wang Waxiang blev født i landsbyen, som du kan se på billedet her ovenover. Hun har aldrig boet andre steder. Hun har aldrig været ude at rejse.

Siden dengang for 60 år siden har Wang og de andre i byen fået elektricitet, mange har fået fjernsyn og nogle endda køleskabe, men ellers ligner landsbyen sig selv.

»Næh, der er såmænd ikke så stor forskel på dengang og nu«, siger Wang.

»Maden er bedre, det er den største forskel, ha ha … Dengang var der perioder, hvor vi slet ikke havde mad at spise«, fortæller Wang Waxiang.

Men om få år vil alt være forandret i landsbyen. Lokalregeringen vil udvikle området. De er gået igang med at jævne 700 bjerge, for de vil bygge en by med 1 million indbyggere.

Selve landsbyen hedder Shuifu, og her bor cirka 5.000 personer i byområdet. Shuifu ligger i Gansu, som er en provins, der har 25 millioner indbyggere, og som ligger i det nordvestlige Kina. Det er et af de fattigste steder i folkerepublikken, og af alle de 31 kinesiske provinser og byprovinser, ligger dens økonomi på 27. pladsen. Hvis Gansu var et land, ville dens økonomi være på størrelse med Puerto Rico eller Marokko.

Shuifu ligger cirka en halv times kørsel fra provinshovedstaden, Lanzhou, som har cirka 3,6 millioner indbyggere. Og her har myndighederne et geografisk problem. For byen ligger ved bredden af Den Gule Flod og mellem to høje bjerge. Den er klemt inde. Man kan kun udvide byen på én måde, og det er ved at gå mod nord og jævne de mindre bjerge.

Herroppe har man taget to øde, tørre og bjergrige område, der sammenlagt er på cirka 380 kvadratkilometer – så nogenlunde på størrelse med Mors – som man vil jævne og bygge den nye bydel i Lanzhou, hvor der skal bo i alt 1 million indbyggere. Det hele skal stå klart i 2020. Med fabrikker, kontorer, butikker, huse, højhuse, skoler, politistationer, sygehuse og alt det andet, som der er brug for i en by med 1 million mennesker.

Men der er utallige problemer ved projektet, som jeg skriver om i dagens Politiken. Det har store konsekvenser for miljøet. Og hele projektet risikerer at ende som en spøgelsesby, for det er tvivlsomt om der overhovedet findes 1 million mennesker, som vil bo der. Derudover har myndighederne ikke gjort sig klart, hvilken slags by de vil bygge, siger Zhang Mingquan, professor på Lanzhou Universitet, og blandt andet ekspert i urbanisering:

Overalt i Kina forsøger byer og lokalregeringer at skabe økonomisk vækst ved at tage ubrugt jord eller landbrugsjord, som de udvikler til industri og bydele. Ofte sker det i hård konkurrence med nabobyerne for at tiltrække virksomheder og investeringer.

Men som så mange andre byer har Lanzhou heller ikke gjort sig klart, hvad det er for en by, at man er ved at bygge.

»Hvad er målet, hvilken slags by er det? Er det industri, så hvilken slags? Er det handel, så hvilken slags? Ingen ved det«, siger Zhang Mingquan.

»Det er allerede svært, at få gode og store virksomheder til byen. Men at udvikle en helt ny by kræver en økonomisk motor, store virksomheder og berømte brands, og det er svært«, siger Zhang Mingquan.

For allerede i dag flytter de unge fra byen, så snart de kan. For eksempel for at læse på universiteter i Shanghai, Guangzhou eller Beijing.

»Det er et stort problem at beholde eller tiltrække talenter, og at få de rigtige mennesker hertil. Byens økonomi er dårlig, og miljøet er elendigt«, siger Zhang Mingquan. Udover sit hårde klima viste en undersøgelse fra Asian Development Bank i 2013, at Lanzhou var en af de 10 mest forurenede byer i verden.

»Når der mangler talenter, så er konsekvensen, at det er svært at få ny teknologi til byen, for det afhænger af økonomi og talent, og vi har ingen af delene«, siger Zhang Mingquan.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.