Ugen der gik i Kina: Pensionist i trætop og guldbarre for forsvunden hund

Skriv en kommentar
Journalistik / Medier

2963e71777cebf8f3d76d237f19983f0 Hver uge er der utallige nyheder i Kina, der aldrig når frem til de vestlige medier. De er for små. Men de er alligevel med til at tegne et portræt af kineserne og hverdagen i Kina. Her er et udpluk.

Hr. Feng var rasende. Hr. Feng havde købt en ny bil til 80.000 kroner, men desværre brændte den på grund af et uheld. Og autoforhandleren ville ikke hjælpe hr. Feng med forsikringen.

Så i sidste weekend kørte den rasende hr. Feng sin 84-årige bedstemor ud til forhandleren, som ligger i Luohe, der er en by med 2,5 millioner indbyggere. Han satte hende af. Og kørte hjem.

Når han efterlod sin bedstemor hos dem, ville han gøre autoforhandleren til grin og tvinge dem til at hjælpe ham med forsikringen, mente hr. Feng. Det tog tre dage og nætter. Den gamle kvinde opholdt sig på både hospital, politistation, herberg og så hos autoforhandleren.

»Jeg vil bare hjem«, sagde den grædende og gamle bedstemor til journalister fra Dahe Dagblad. På et foto kan man se kvinden med det pjuskede og grå hår, der sidder i en tyk jakke i en hospitalsseng og tørrer øjnene med et hvidt lommetørklæde.

Hr. Feng nægtede at bøje sig.

»Når vi får en god aftale, så kan hun komme hjem«, sagde hr. Feng ifølge avisen.

Det kom der så i sidste uge, som jeg skrev om i søndags i Politiken.

Efter fire dage kørte politiet bedstemoren hjem. Og autoforhandleren gik med til at hjælpe med forsikringen. Dahe Dagblad nævner ikke, om autoforhandleren var skyld i branden. Eller om det var politiet, som pressede virksomheden til at hjælpe hr. Feng for blot at få en ende på problemet.

1416749800911 Et andet eksempel er fra den nordkinesiske by Jilin, der er et byområde med 4,4 millioner indbyggere. Overalt i de kinesiske storbyer er parkerne fyldt med ældre og gamle, der står og laver gymnastik, tai-chi, spiller badminton, sætter drager op, går baglæns eller laver fællesdans.

Men der er også andre måder, at holde sig i form på, mener en 75-årig mand i Jilin. Hver dag kravler han op i toppen af et træ i parken. På et foto fra det lokale 365jilin.com, kan man se manden, der balancerer rundt mellem grenene i toppen af kronen på det cirka seks meter høje og bladløse træ. Nogle af tilskuerne, der står i tykke vinterjakker og kigger på, mener, at det er for farligt. De ansvarlige for parken vil forsøge at få ham til at vælge andre motionsformer i fremtiden.

Det begyndte også i en park for den 45-årige hr. Mao. Det er et almindeligt efternavn i Kina, og er ikke relateret til Folkerepublikken Kinas grundlægger, Mao Zedong.

Tilbage i 2009 stod han i en park i sin hjemby i Hebei, der er naboprovins til Beijing, og var spåmand. Men så begyndte han at rejse penge til investeringer i blandt andet ejendomme og virksomheder. Det gik godt. Han endda blev medlem af kommunistpartiets parlament i provinsen. Han fik dyre biler og levede et luksusliv. Mao lovede et stort afkast, og han nåede at indsamle cirka 1,3 milliarder kroner, før det hele kollapsede med et tab på 300 millioner kroner. I denne uge blev Mao idømt betinget dødsstraf for svinde, skriver blandt andre Sina.

Bedre gik det ikke for tre bønder i den sydkinesiske by Yongzhou, der har 5,1 millioner indbyggere. De købte falske sedler, der havde en værdi på 20 millioner kroner. Hver seddel, der var på 100 renminbi, og som er den største i Kina, købte de for 3,5 krone og solgte videre for 7-10 kroner. I alt er syv personer nu arresteret.

Derimod var det rigtige penge, der blev brugt på biler under et bryllup i Tangshan, der er en forurenet industriby med tæt på 8 millioner indbyggere. Her holdt en lokal – og anonym – erhvervsmand et bryllup, hvor han havde lejet blandt andre 30 Rolls-Royce’s og andre luksusbiler, der sammenlagt havde en salgspris på 200 millioner kroner. I alt var der inviteret 1.000 personer til brylluppet, skriver Yanzhou By Avis.

Så mange penge har Wu Cong fra Zhengzhou, provinshovedstad i Henan, dog ikke. Derimod har han 20 gram guld, der er cirka 6.000 kroner værd. Det vil han gerne give til den person, som finder hans 13 år gamle golden retriever.

»Den er syg, og hver måned har den brug for at få en indsprøjtning. Den dør, hvis den ikke får det«, siger Wu Cong til Zhengzhou Aftenavis. Han frygter dog, at hunden er blevet stjålet.

»Hvis nogen finder ham, så er jeg villig til at give personen en guldbarre på 20 gram. Vores golden retriever hedder Zha Lin«, siger Wu Cong.

En katteejer fra storbyen Nanchang i det sydøstlige Kina tog desværre andre midler i brug. Den 18-årige mand arbejdede på en fabrik i det sydlige Kina, hvor han boede i en sovesal med to andre arbejdere. En af mændene torturerede hans kat ved at binde poterne sammen og holde den under vand. Den 18-årige mand dræbte ham med en kniv, og er nu anholdt og anklaget for drab.

Og så et par hurtige.

En 30-årig mand fra Fuyang, der er fraskilt og har tre børn, forsøgte at begå selvmord, fordi hans forældre ikke ville give ham 800.000 kroner til en bil.

En bonde behandler sin syge datter ved at brænde en form for kinesisk medicin af ved hendes seng. Hun er alvorligt syg og har brug for en knoglemarvstransplantation, der koster 300.000 kroner. Bonden tjener kun 4.000 kroner om året.

To passagerer i en bus kom at slås, fordi den ene spiste solsikkefrø og sad og spyttede dem ud i bussen. Han nægtede at stoppe.

En bankrøver løb ind i banken – men blev ignoreret af personalet. Da det endelig bliver hans tur spørger bankassistenten om hans kontonummer, som røveren giver ham. Han får at vide, at han kun har en krone på sin bankkonto. Røveren forlanger at få 10.000 men bliver tilbageholdt.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.