Eksperter anmelder The Interview: Se dårlig film om Nordkorea og bliv klogere på USA

Skriv en kommentar
Medier

Interview pr nk

Barbara Demick, der er tidligere korrespondent i Kina og forfatter til den aldeles glimrende bog “I ly af mørket” om Nordkorea, har set The Interview.

Filmen er på mange måder en tåbelig karikatur af Nordkorea – anmeldelserne har heller ikke været gode – men den rammer faktisk plet i sin beskrivelse af Nordkoreas psykologi, skriver Demick i The New Yorker.

Demick har en god pointe om, at filmen også afslører meget om USA’s eget parodiske billede af Nordkorea:

As a parody, the movie is almost as damning in its portrayal of U.S. attitudes toward North Korea. The fictional television journalists sound as hysterical as real-life American television journalists reporting on North Korean missiles capable of reaching the West Coast of the United States. (For many years, it has been erroneously suggested that North Korean missile fragments were found in Alaska.) And the plot to assassinate Kim Jong-un doesn’t sound altogether implausible. Peter Hayes, a co-founder and the executive director of the Nautilus Institute for Security and Sustainability, recently pointed to an August 14th U.S. Strategic Command symposium, currently on YouTube, in which a retired U.S. major general openly discussed assassination as an option to put in the “kitbag” to deal with Kim Jong-un.

Også Suki Kim skriver på The Nation, at The Interview er en kommerciel film og ikke en dokumentar, så man skal afstemme forventningerne. Men Suki Kim mener også, at filmen og filmen som en begivenhed, der fik et politisk efterspil, siger mindst lige så meget om USA som om Nordkorea:

The Interview, however, is more about America than it is about North Korea, both in its content and as an event. Despite what some critics have claimed, the film is no political satire. It’s popular entertainment that perpetuates America’s myth of itself as the real guardian of global peace. It sells a hackneyed tale of the two white American heroes killing the evil dictator and saving North Korea, the country the United States is responsible for creating in 1945, a fact not mentioned in the film. Ironically, it is another pair of American males, the US officials Charles Bonesteel and Dean Rusk, who arbitrarily drew up the 38th Parallel that still separates 70 million Koreans.

The film also contains one of the only commercial depictions, comedy or not, of a sitting president of another nation being killed on screen. The cartoon-like way Kim Jong-un gets blown to pieces betrays the dehumanizing manner in which Americans view North Koreans. Laughter has a power to heal travesty, but here it is a tool for bullying; the most powerful country in the world entertains itself at the expense of one of the poorest and most devastated.

Hvid du vil vide mere om livet i Nordkorea, så har jeg interviewet flere nordkoreanske flygtninge og arbejdere i de seneste par år, og du kan du læse nogle af de interviews her på Kinablog og på Politiken.

:: Foto fra filmen

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.