Censur i Kina: Boghandlen i Hongkong, der sælger forbudte ord

Skriv en kommentar
Kultur

Paul tang boghandel hong kong

Jeg har været forbi Paul Tang, der ejer People’s Recreation Community i Hong Kong. Boghandlen lever især af kinesiske turister, der kommer for at købe bøger, der er forbudte i Kina.

»Kaffe og forbudte bøger, det er det, vi sælger«, siger den 39-årige Paul Tang, der var bestyrer af en Starbucks, før han åbnede sin egen cafe i 2002.

Det kan du læse om i min artikel i Politiken, hvor jeg også har interview med forfatteren Yu Jie. Hvis du ikke kender ham, så tjek Wikipedia og New York Times samt den her gode Q&A på New York Review of Books.

Yu Jie mener, at partiets stadigt strengere censur er en trussel mod Kinas fremtid:

»Censuren og forbud mod bestemte bøger gør, at der i Kina i dag er færre og færre, der er klar over realiteterne. Folk lever på en løgn. Folks fantasi og evne til nytænkning bliver ødelagt. Og man mister sit moralske kompas«, siger Yu Jie.

I Kina blev Yu Jie også chikaneret af myndighederne og anholdt flere gange, og ifølge ham selv er han også blevet tortureret. Han er udmærket klar over, hvorfor hans bøger er censureret.

»Jeg kritiserer Kinas Kommunistparti og lederne ved navn. Men jeg vil ikke censurere mig selv«, siger Yu Jie. En af hans forbudte bøger er en biografi om vennen Liu Xiaobo, der i 2010 modtog Nobels Fredspris og i dag sidder fængslet i Kina. Yu Jie ved ikke, hvor mange eksemplarer af hans bøger der er nået ind i Kina. Men hans bog om Wen Jiabao er blevet trykt i 50.000 eksemplarer i Hongkong, siger han.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.