Kontrol: 5 ting Kina vil gøre for at censurere internettet

Skriv en kommentar
Internettet

2a19ed812434814b4c0ceaffc009c53f Censuren på internettet i Kina er så omfattende, at det europæiske handelskammer i Kina, European Chamber of Commerce, for et par uger siden advarede om, at det direkte påvirker både kinesiske og udenlandske virksomheders vilkår.

Hele 86 procent af handelskammerets medlemmer mener i handelskammerets undersøgelse, at censuren af internettet har en negativ virkning på deres virksomhed. Og 13 procent siger, at de derfor »for nyligt« har fravalgt at lægge deres forskning i Kina.

Også kinesiske akademikere har offentligt kritiseret censuren i de seneste uger. For eksempel fordi de ikke kan bruge Google Scholar til research.

»Det er som om vi lever i middelalderen«, skrev historikeren Zhang Qian på sin mikroblog på Sina Weibo.

Kina begyndte reformer i 1978, der siden har åbnet landet mod omverdenen. Ingen kan sætte spørgsmålstegn ved, at kineserne siden da er blevet rigere og har fået langt flere borgerrettigheder. Men meget har ændret sig de seneste få år, hvor den opadgående kurve på flere områder som ytringsfrihed og menneskerettigheder igen er dykket nedad.

Kinas censur af internettet er ikke nyt. Den daværende amerikanske præsident Bill Clinton talte om det i en tale på Johns Hopkins University i 2000.

»Held og lykke med det. Det er som at sømme Jell-O (en geleagtig dessert, red.) fast til en væg«, sagde Bill Clinton.

Men det er netop, hvad Kina er ved at gøre. Her på Freedom House kommer Sarah Cook med fem bud på, hvad vi kan vente os i det kommende år. Nedenunder får du de fem punkter i kort form, men sørg for at klikke over og læs det hele:

1. A tightening Chinese firewall. Chinese Internet users are increasingly referring to their Internet as a “LAN,” or “local area network” — effectively a type of intranet — as it becomes more isolated than ever before.

2. The first WeChat arrest. After a sweeping crackdown on the popular Weibo microblogging service, Chinese authorities have turned their sights to Tencent’s WeChat, an instant-messaging program used by hundreds of millions to which many Weibo users had migrated.

3. High censorship around Xi’s first U.S. visit as president. In September, Xi Jinping is scheduled to make his first state visit to the United States as president of China. The excursion into the unpredictable world of a free media and vibrant civil society will inevitably lead to some incident or event prompting censors back home to take action amidst otherwise glowing state media saturation.

4. Jail time for more prominent free speech advocates. Three internationally renowned advocates of media freedom will face potentially long prison sentences in the coming months – and their odds are not good.

5. New attacks on Hong Kong media. The past three years have featured a growing number and increasingly violent series of physical assaults against independently minded journalists and owners in the autonomous territory. These attacks have occurred alongside a sharp decline in media freedoms as major businesses have withdrawn advertising from critical outlets, cyber attacks disrupt coverage by independent media, and reporters acknowledge growing self-censorship.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.