Mor laver smogvideo: Kinesisk dokumentar om luftforurening får 200 millioner klik

Skriv en kommentar
Diverse

En 39-årig journalist fødte et sygt barn. Så producerede hun en milepæl af en film, der som aldrig før har fået kineserne til at tale om forurening. På få dage klikkede over 200 millioner kinesere ind for at se filmen på internettet, som jeg skrev om i sidste uge på Politiken (men dokumentaren er stadig værd at se, så tjek det ud).

Det er journalisten Chai Jing, som har lavet dokumentaren. Og det hele begyndte, da hun blev gravid:

Chai Jing var ikke bekymret. Jo, hun hostede da en gang imellem og halsen var tør. Men hun tænkte aldrig over det med luftforurening.

Så blev hun gravid. Hun skulle have en pige.

»Da jeg første gang hørte hendes hjerteslag, var der intet, jeg ønskede mig mere, end at hun var sund og rask«, siger Chai Jing.

Men pigen havde en svulst. Hun skulle opereres lige efter fødslen, sagde lægerne. Hun risikerede at dø.

Chai nåede ikke engang at holde sin pige i armene, før de tog hende væk, og operationen gik igang. En sygeplejerske forsøgte at trøste hende. Chai viser billedet af den brune bamse, som sygeplejersken gav hende til at holde om og kramme.

Operationen gik godt. Chai sad og så på sin lille pige, da hun vågnede efter bedøvelsen. Det lykkedes.

Men Chai blev bange igen, allerede da hun kørte med datteren hjem fra hospitalet. Luften var grå og tyk af røg. Hun tog et klæde og holdt det op foran sin piges ansigt, så hun kunne trække vejret gennem det.

»Før det havde jeg aldrig selv været bange for luftforurening, og jeg havde aldrig gået med ansigtsmaske«, siger Chai Jing.

Alt det fortæller Chai Jing i sin dokumentarfilm, som hun begyndte at lave efter fødslen sidste år. Chai, der havde god succes som en kendt journalist på det statstlige CCTV, sagde sit job op for at passe sin syge pige. Og filmen? Den var ikke planlagt, men Chai var nysgerrig og ville vide mere om den farlige luftforurening.

Det tog et år at producere dokumentaren, som er på 103 minutter. Hun gjorde det for sine egne penge, og budgettet var på relativt beskedne 1 million kroner. Filmen minder om Al Gores »En ubekvem sandhed« på den måde, at man ser Chai stå på en scene foran et publikum, mens der kører interviews og grafikker på en storskærm bag hende. Det er pædagogisk. Det er letforståelig.

Dokumentaren fik hurtigt mindst 200 millioner klik på internettet. Men så blev den fjernet fredag i sidste uge, som jeg skrev i weekenden i Politiken.

Fredag eftermiddag gik myndighederne i gang med at fjerne filmen fra det kinesiske internet, hvor den også havde bredt sig via millioner af indlæg på de sociale medier.

Dokumentaren kunne ses på en lang række webportaler, som alle fik besked på at fjerne den. For eksempel Youku, der er en kinesisk konkurrent til YouTube, hvor den havde fået langt de fleste af de mange millioner klik.

»Jeg må indrømme, at jeg blev en smule overrasket«, siger Zhan Jiang, der er professor i journalistik på Beijing Foreign Studies University.

Mange kinesere havde undret sig over, at myndighederne ikke tidligere stoppede filmen, og spurgte sig selv, om de mon ville gøre det på et tidspunkt.

Svaret kom fredag, og »det er det Kina, som vi kender« igen, siger Zhan Jiang.

Ordren om at fjerne filmen kom i øvrigt samtidig med, at Kinas meteorologiske bureau advarede om, at Nordkina ville blive ramt af kraftig smog fredag og lørdag. Fredag aften var luftforureningen i Beijing cirka 14 gange værre end det niveau, som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler.

Du kan læse mere om ordren og censuren på China Digital Times. Her er der også en interessant artikel om, hvorfor filmen spredte sig og blev så populær.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.