Mænd og deres legetøj: Ubåde storsælger i Asien

Skriv en kommentar
Sikkerhedspolitik

126779934 14059814386711n

Ubåde er rasende dyre. Så efter den kolde krig afskaffede mange lande de kostbare fartøjer. Men nu er de igen populære, og salget er på sit højeste niveau i 15 år. Og det er især i Asien, at der er startet et våbenkapløb om ubåde, som jeg skrev om i Politiken i weekenden.

Der er især to grunde til, at mange asiatiske lande opruster. For det første på grund af de mange grænsestridigheder med Kina, hvor mange lande føler sig truede af Kina.

Men der er også en anden grund – mænd og deres legetøj, for nu at sige det lidt groft.

Som nævnt er ubåde kostbare. For eksempel har Thailand tidligere kigget på to tyske ubåde, der havde en samlet pris på lidt under ni milliarder kroner. Ubåde er også langt mere komplekse fartøjer end skibene oppe på overfladen. Derfor sender man et signal »om nationens velstand og teknologiske kunnen«, når man opbygger et ubådsvæsen, siger Collin Koh Swee Lean, som er en af de kilder jeg talte med i artiklen.

»Vi skal heller ikke glemme, at mange af de asiatiske lande er ivrige efter fremstille sig selv som moderne stater over for det internationale samfund. Og i Asien abonnerer de fleste lande, hvis ikke dem alle, på ideen om “rig nation, stærkt militær”. Det er det signal, som en ubåd sender«, siger Collin Koh Swee Lean.

Læs hele artiklen på Politiken, hvor der også er liste over de asiatiske lande, der investerer i ubåde. Og se den fantastiske illustration af Jørn Willumsen.

:: Foto fra Xinhua

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.