Mere Mao: Er Xi Jinping ved at skrue tiden tilbage til Mao-tiden?

Skriv en kommentar
Politik

Er Xi Jinping ved at dreje Kina tilbage til tiden under Mao? Det er blevet et af de store spørgsmål, siden Xi kom til magten i 2012.

Det er også et spørgsmål, som bliver stillet i denne debat på Chinafile, hvor skarpe hoveder som Andrew G. Walder, Roderick MacFarquhar, Susan Shirk og Orville Schell kigger nærmere på det.

Og hvordan er det nu lige med ham Mao? Her er fem ting du skal vide om Mao, som i øvrigt ville have fyldt 120 år i 2013, hvor jeg besøgte hans hjemby. Det var i øvrigt samme år, hvor nogen lidt for ihærdigt forsøgte at lave en opdateret version af Maos Lille Røde bog.

Anyway. På China File taler de dygtige eksperter om blandt andet Xi Jinpings forhold til Maos konstante revolution, nationalisme, politiske reformer og om Kinas forhold til udlandet. Her et udpluk som eksempel på det sidste:

Orville Schell: Every communist leader had a highly evolved sort of paranoid fantasy about the intentions of the outside world. This is not particularly new.

Roderick MacFarquhar: But this is not paranoid of the outside world. I think it is true that Xi Jinping does believe that one of the problems that Deng Xiaoping left him . . . he left him many problems, but one of them was opening up the world to China. So that China has absorbed all these western doctrines, which he’s now telling his officials have to be stopped. And I think Xi Jinping has one other great legitimating factor in his favor. He was chosen by his peers. He wasn’t appointed by Deng like his predecessors. He and Mao are the only two Chinese leaders to be appointed by their peers. And that’s an enormous strength. All the others in the Politburo Standing Committee, the Politburo, they’re all also-rans in the leadership race. And that’s one reason why I think so far, he has been officially and openly unchallenged. But I think he’s taking enormous risks with this campaign.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.