Højt at bygge: Der gik fisk i kinesisk milliardærs højhus

Skriv en kommentar
Diverse

2015 07 16 03 33 42 pm

Kan du huske historien om den kinesiske milliardær, som ville bygge verdens højeste bygning? Og som samtidig ville sætte rekord ved at gøre det på kun ni måneder.

Historien om Zhang Yue og hans 838 meter høje »Sky City« gik hele verden rundt, da byggeriet begyndte i 2013. Zhang selv fløj ind til ceremonien i en amerikansk Bell helikopter. Han landede på det stykke jord, hvor den kinesiske skyskraber få måneder senere skulle rejse sig 220 etager over Changsha, som er et byområde med 7 millioner indbyggere i det sydlige Kina.

Bygningen var i sig selv en mindre by. Der skulle være plads til 30.000 personer, og der ville være hospitaler, skoler og 17 landingspladser til helikoptere. I dag er her ingen af delene.

Derimod er der et dybt hul med et areal på 26.000 kvadratmeter, som skulle have været fundamentet for højhuset. Det er fyldt med vand.

»Jeg bruger det til at opdrætte fisk«, siger en lokal bonde til Xiaoxiang Morgenavis, hvor du kan se en fotoserie fra stedet. Ifølge avisen har bonden investeret 20.000 renminbi (21.700 kroner) i udstyr til fiskeopdrættet.

Andre af de lokale indbyggere bruger de brede og asfalterede veje, der blev bygget som noget af det første, men som nu fører ingen steder hen, til at tørre majs på. Andre dyrker vandmeloner omkring det, som nu er en kunstig sø. Og endelig kommer folk også kørende hertil for at bruge de nye og lukkede veje til at sætte drager op.

»Sky City« skulle bygges på kun ni måneder. Det er kun muligt, fordi man skulle bruge præfabrikerede elementer. Men myndighederne standsede byggeriet, da der blev rejst tvivl om sikkerheden samt om de miljømæssige konsekvenser for området.

Den 55-årige Zhang Yue, der anslås at have en formue på cirka 8,6 milliarder kroner, som han har opbygget ved at fabrikere air-conditionere, har dog ikke opgivet planerne. I marts byggede han et andet sted i Changsha en 57 etager høj bygning, som det kun tog 19 dage at bygge.

»Der er ikke langt igen. Vi begynder snart på byggeriet og gør det snart færdigt«, sagde Zhang Yue i april til South China Morning Post, der er en engelsksproget avis i Hongkong.

Men indtil da er det stadig 828 meter høje Burj Khalifa i Dubai, der har rekorden som verdens højeste bygning.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.