Hong Kong: Beijings politiske slagmark

Skriv en kommentar
Politik

Kerry Brown, der er leder af Kinastudier på University of Sydney, har en interessant kronik i Inside Story.

Har Kina fundet en effektiv politisk model, der er langtidsholdbar? Eller vil Kina blive nødt til at give borgerne ytringsfrihed, etablere frie medier, opbygge en retsstat og demokratiske valg? Her bør man se på Hong Kong, skriver Brown:

Hong Kong is so important because it shows the clash of two worldviews. On one side is the set of assumptions left by the British – that a modern economy with free markets needs the rule of law, a free media and some kind of political competition. Against this is Beijing’s belief that such an economy can develop, with controlled freedoms, only under the unifying umbrella of a single party. Rule by law can exist, and the media can be free to report within clear red lines that it violates at its peril. Ahead of anywhere else on the Mainland, notably Shanghai, Hong Kong’s development will test just how realistic Beijing’s preference for control rather than Western-style modernity really is. Hong Kong matters less as a finance and trading centre than as the battleground on which to prove the viability of a set of ideas about politics and governance.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.