Mest til pynt: Graffiti på kinesisk

Skriv en kommentar
Kultur

Graffiti handler om politisk protest og oprør. Sådan er det i mange lande. Men ikke i Kina. Her er det mest til pynt og er blevet en kunstform, der de senere år er blevet stærkt kommercialiseret.

Gadekunst og graffiti er stadig ikke udbredt i Kina, men der kommer mere af det. Og mange kinesere ser ikke på det som noget negativt. Tværtimod er mange nysgerrige og kommer hen og spørger kunstnerne om, hvad det er for noget, de går og laver.

Myndighederne accepterer det også til vis en grad, og det er sjældent, at gadekunstnerne får meget mere end en bøde, hvis de bliver taget af politiet. Ofte bliver de bare bedt om at male det over, som en af graffitikunstnerne, Croz, fortæller i mit interview i Politiken.

Her fortæller Croz også om, hvordan det var svært at skaffe gode spraydåser i begyndelsen, da graffitien kom til Kina:

Det var ikke politiet, som var hans største problem, da han begyndte at lave graffiti i Beijing.

Det var spraydåserne. For de var fremstillet i Kina.

»For eksempel rød. Man kunne kun købe én slags rød farve, og der var ingen røde nuancer«, fortæller Croz, som er hans kunstnernavn.

Så da graffiti og gadekunst først kom til Kina, manglede der farver. Samtidig skrabede kvaliteten bunden, malingen var tynd og vandet, og dåserne gik tit i stykker. Til gengæld kostede de kun omkring 2 kroner stykket. Og man kunne ikke bare gå ud at købe udenlandske spraydåser, for de var kostbare, og så var de næsten umulige at få fat på.

»De kinesiske var generelt virkelig dårlige. Men nogle af farverne var helt unikke for Kina«, siger Croz.

Der er flere billeder i artiklen på Politiken og her ovenover, som jeg har taget forskellige steder i Beijing, som Croz venligst fulgte mig rundt til.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.