Ny stil: Partiet giver interviews

Skriv en kommentar
Medier

MAIN201510182119000463820730609

Whoa. En kinesisk præsident, der giver et interview? Sørme ja. Og så alligevel ikke.

Xi Jinping er på besøg i Storbritannien, og Reuters har fået et eksklusivt interview med præsidenten. Det kan du læse her. Men interview er blevet lavet over email.

Inden Xi’s besøg til USA havde Wall Street Journal også et email interview med Xi, og det er åbenbart sådan, at vi nu ruller i Zhongnanhai.

Men er det fremgang og et tegn på større åbenhed i forhold til de seneste to årtier, hvor toplederne i partiet ikke har givet interviews til udenlandske? Nej. På den måde undgår Xi opfølgende og kritiske spørgsmål, og medierne kan plastre “eksklusivt” hen over artiklen, som vil blive massivt promoveret. Og hvem siger i det hele taget, at det er Xi selv, der er kommet med svarene.

Der er også Financial Times, som det lykkedes at få et interview ansigt til ansigt med Li Keqiang. Her er der ingen tvivl om, at han selvfølgelig er kommet med svarene. Men jeg er sikker på, at spørgsmålene var sendt ind på forhånd til godkendelse – ligesom når den kinesiske ministerpræsident holder sin årlige “pressekonference” efter partiets konference – men de tre journalister vovede ikke at stille et kritisk spørgsmål eller at forsøge sig med spørgsmål om emner, som var fyfy fra starten.

Er det så at værd at møde op for at holde mikrofonen for partiet? Bliver læserne klogere? Nej. Og nej.

:: Foto fra Folkets Dagblad

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.