Ingen kritik af Beijing: Storbritannien opfører sig som Kinas “hundehvalp”

Skriv en kommentar
Politik

2015 10 21 10 27 52 am

Set i lyset af Tibet-sagen, så var der måske nogle gode spørgsmål i dette interview på BBC, som danske politikere også kunne meditere lidt over?

Det er James McGregor, der blandt andet er forfatter til bogen “One billion customers“, som er blevet interviewet af BBC.

Her fortæller han hvordan en vestlig regering som den britiske er naiv, når de gør alt for at blive gode venner med Kina. For hvis man opfører sig som en hundehvalp, så vil kineserne begynde at lede efter hundesnoren. De har ikke respekt for nogen, der bukker og fedter for dem, siger McGregor.

Så under Xi Jinpings statsbesøg vil Kina annoncere nogle investeringer i Storbritannien, men hvad er prisen på lang sigt, spørger McGregor.

Svaret er, at Kina blot vil fortsætte med at komme med nye krav og skrue op for presset, som også andre eksperter peger på i denne artikel på Financial Times, hvor den britiske politik over for Kina bliver beskrevet som alt andet end “visionært” (som er Beijings egen beskrivelse af den britiske Kinapolitik):

Evan Medeiros, head of the Asia practice at Eurasia Group and a former top Asia adviser to Mr Obama, says Britain is misguided in its China approach.

“If there is one truism in managing relations with a rising China, it is that if you give in to Chinese pressure, it will inevitably lead to more Chinese pressure,” he says.

“London is playing a dangerous game of tactical accommodation in the hopes of economic benefits, which could lead to more problems down the line.”

“What is concerning is the message that has been sent that commerce and economic co-operation is the only metric that will guide the UK’s policy towards China,” says Tom Wright, a foreign policy expert at the Brookings Institution.

Englænderne glemmer tilsyneladende, at når man for eksempel laver kontrakter om at bygge et atomkraftværk i Storbritannien, så betyder det også en eksport af den politiske kultur i institutioner og myndigheder hjemme i Kina.

Den fik man senest et eksempel på under eksplosionerne i Tianjin den 12. august, som skyldtes korruption og uduelighed blandt de lokale myndigheder. En ulykke, som kommunistpartiet har censureret i medierne og forhindret, at man systematisk kunne lede efter lignende tilfælde i resten af Kina.

Som David Kelly fra China Policy skriver her på Lowy Institute for International Policy blog:

The deep issue was thus not the competence of China’s technical firms and experts, but the linkages between levels of management, the tendency of people to be ‘recreant’ (ie. to find reasons not to carry out their responsibilities), undisclosed interests, jumbled lines of control, and so on.

So for President Xi’s trip and the Hinkley project, the deep issue is not a list of solely Chinese malpractice, incompetence, or the like, but of the potential additive effects of two jurisdictions, each with governance issues. Those interested in such projects are inclined to dismiss such cavils as driven by a sour-grapes mentality or worse, xenophobia. It is worth pointing out as forcefully as possible that there is nothing xenophobic about maintaining high standards.

Indeed, Chinese investment has, over the last two decades, shown a preference for jurisdictions that maintain high standards. These are jurisdictions that protect investments, minimise risks, and bring out the best in the agencies and firms willing to accept challenges.
These countries should never be tempted to lower those standards. Risk is a given. But when joint investments combine national risk cultures, standards of governance must rise, not fall.

:: Foto: Kinas statslige nyhedsbureau Xinhua

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.