Amerikansk politik: Trump er ‘en klovn’, mener kinesere

Skriv en kommentar
Politik

2016 03 20 07 38 48 pm I Kina er man glade for Donald Trump. Han er en god mand for kommunistpartiet.

Lige nu minder amerikansk politik mest af alt om en pose chips – det meste er tomme kalorier. Og når man først har åbnet for posen og er gået igang, kan det være svært at stoppe igen, for valgkampen om præsidentvalgkampen kan være underholdende som et afsnit af House of Cards. Men heller ikke meget mere end det. Det har ingen konsekvenser for resten af kloden.

Og så alligevel.

Donald Trumps kommentarer om Kina er et eksempel på, at kampen om, hvem der skal stille op som kandidat til det amerikanske præsidentvalg den 8. november, også kan rumme elementer, der rækker ud over landets grænser.

Der er flere grunde til, at præsident Xi Jinping og kommunistpartiet allerede nu kan være glade for Donald Trump, uanset om han bliver USAs næste præsident eller ej.

Donald Trump har flere gange langet ud efter den kinesiske diktaturstat. Men samtidig hjælper han også kommunistpartiet i Beijing, der med over 85 millioner medlemmer er verdens største politiske organisation. Partiet fremviser Trump som et eksempel på, at en demokratisk styreform er den kinesiske model underlegen.
Den nationalistiske tabloidavis Huanqiu Shibao – der i sin engelske udgave hedder Global Times – har netop bragt en leder, som beskriver de protester og tumulten, der brød ud under Trumps vælgermøde i Chicago i sidste uge, hvor 5 personer blev anholdt.

Avisen beskriver Trump som en »rig, narcissistisk og provokerende« politiker, der er en »pralhals, grov og ligefrem«. Og tænk at sådan »en klovn« er i stand til at dukke op i »et af verdens mest udviklede modne demokratiske valgsystemer«, undrer lederskribenten sig over.

Derefter fastslår avisen, at »uanset kandidaternes løfter, så ved amerikanerne at et præsidentvalg ikke ændrer deres liv«, og at Trump får opbakning af de vrede vælgere, fordi de stadigt flere fattige amerikanere er skuffede over, hvordan systemet har svigtet dem.

For de utilregnelige demokratier er selvfølgelig, mener den selvtilfredse kommunistiske avis, et eksperiment, der er dømt til at mislykkes. Og »Mussolini og Hitler kom til magten ved valg, hvilket er en tung byrde at bære for de vestlige demokratier«.

I Kina er der en vittighed om, at den halve time lange nyhedsudsendelse på det statslige CCTV1 – der hver aften begynder klokken 19 og er landets mest sete – er delt op i 3 dele. De første 10 minutter handler om, at kommunistpartiets ledere har meget, meget travlt og arbejder hårdt for »at tjene folket«. Så kommer der 10 minutter om, hvordan alle kinesere er lykkelige og tilfredse. Og de sidste 10 minutter viser, at verden udenfor Kina er et totalt kaos.

Med Trump har de kinesiske medier fået et demokratisk fugleskræmsel, som de trækker frem for at vise kineserne, hvor glade de skal være for deres etpartistat.

Trump har utallige gange kritiseret Kina under de seneste måneders kamp for at blive præsidentkandidat. Der er endda en video på Youtube, som er klippet sammen af hans taler, så han nærmest rapper »China, China, China, China, China, China, China…«. Trump har gjort Kina til prygelknabe. Men han beundrer tilsyneladende også den autoritære stat, og hvordan partiet slår hårdt ned på sine modstandere.

I 1989 var der protester i millionbyer over hele Kina. Især i Beijing. Folk krævede politiske forandringer. Men den 4. juni fik partiet nok og satte kampvogne og bevæbnede soldater ind mod demonstranterne. Uafhængige skøn lyder på, at flere tusinder blev dræbt i Beijing alene.

Det er blevet kendt som »massakren på Den Himmelske Fredsplads«. Men under en debat kaldte Donald Trump det for »optøjer« og roste Kinas Kommunistparti for dets »stærke, magtfulde« måde at standse protesterne på. Dermed gentager han partiets propaganda og ordbrug om episoden dengang i 1989.
Og det har fået kinesiske dissidenter til at stille sig i kø med fordømmelser af Donald Trump. For eksempel på ChinaChange.org, hvor 27 forskellige grupper kritiserer milliardæren fra New York.

»Alle amerikanske præsidenter siden George H. W. Bush har fordømt de voldelige handlinger på Den Himmelske Fredsplads. Hvert år markerer det amerikanske udenrigsministerium årsdagen med en udtalelse, hvor man opfordrer den kinesiske regering til at ‘stoppe forfølgelsen af de personer, der deltog i protesterne og til fulde redegøre for de dræbte, anholdte og savnede’«, står der i udtalelsen.

Også på de sociale medier er kineserne begyndt at lægge mærke til den flamboyante amerikaner.

»Tak skæbne! Jeg håber virkelig ikke, at Donald Trump bliver den næste præsident, han kommer jo til at starte den Tredje Verdenskrig«, skriver en bruger på Sina Weibo, der er en mellemting mellem Twitter og Facebook.

»Hvis Trump bliver præsident bliver jeg nok nødt til at spørge min vejleder, om der er et program på et europæisk universitet, som jeg kan overflyttes til«, skriver en kineser, der studerer på et amerikansk universitet.

»Som tingene er, så kunne jeg godt selv finde på at stemme på Trump. Alting er jo alligevel håbløst og et værre rod, så hvorfor ikke vælge en klovn og se, hvad han kan optræde med«, lyder det i en anden kommentar.

Billedet her ovenover er i øvrigt af den kinesiske udgave af Trumps bog The Art of The Deal, der kan købes for 15 kroner på kinesiske Amazon.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.