Sort mand i kinesisk vaskemaskine: Det lærte vi af den racistiske tv-reklame

kommentarer
Internettet / Medier

Sort mand – og her kunne man lige så godt bruge N-ordet – hældes i vaskemaskine. Og ud kommer en frisk og renskuret kineser i hvid t-shirt.

Det er en racisme, som hører hjemme i det 19. århundrede. Men det er Kina i 2016. Og i sidste uge gik tv-reklamen for det kinesiske vaskemiddel da også viralt på nettet i både Kina og verden udenfor.

Virksomheden bag, Shanghai Leishang Cosmetics, blev presset til at komme med en undskyldning af den slags, som politikere og virksomheder lirer af, når de ikke rigtig mener det, men når omtalen er ved at stikke lidt af for dem.

Men vissevasse, sagde en talsmand for virksomheden, der mente, at de udenlandske medier havde været lidt “nærtagende” omkring reklamen.

Nu er der gået lidt tid og forargelsen er ved at lægge sig i takt med, at opmærksomheden på internettet glider andre steder hen. Men hvad har vi så lært af det hele, spørger Eric Olander henne på China in Africa Blog:

Now that this incident appears to be settling down and we can step back to analyze what happen, it’s apparent just how little Chinese society has progressed in understanding the importance of racial and cultural diversity as well as how seriously much of the rest of the world takes this issue. Throughout much of this affair, it really seemed that Chinese and Westerners were speaking past each other as if it was two totally different conversations. Westerners, mostly white people, were visibly outraged by the Chinese callousness. Meanwhile, the prevailing Chinese response was often confusion over what all the fuss was about. Not surprisingly, this led to a retreat into an instinctive defensive crouch that occurs whenever China comes under sustained criticism from the West.

Nicole Bonnah is the Beijing-based founder of the Blacks Lives in China blog and a documentary producer working on a new film about black and African experiences in China. In response to the recent controversy, Nicole wrote an entry for her blog this week that said the time is now here for the Chinese to accept some responsibility for the “Afric-phobia” and anti-black racism that is prevalent in contemporary Chinese society. She joined Eric to discuss her recent blog post and to reflect on the Qiaobi ad controversy as a whole.

Læs hele Nicole Bonnahs indlæg, hvor der er god baggrund og gode nuancer. Her et uddrag:

Many of the Chinese individuals who have kindly agreed to feature in my documentary have all been asked outrightly – Do you think racism exists in China? The prevailing answer is yes, the cause and impact, multilayered. Ignorance and lack of exposure are the themes that commonly raise their heads, however views that Africans, are dirty, smelly, uneducated sub-human criminals (often in the face of evidence that proves otherwise) cannot be reduced to an explanation rooted in “people in China are still very ignorant, naive or plainly idiotic”.

There exists a series of anti-laowai (foreigner) propaganda that discourages Chinese women from dating foreigners, one of which alludes to them as being a threat to “state security” – in this case (click the link above), a white face has been used to scaremonger community members into believing that expats here, posing as honest working individuals are here on espionage duties that could land unsuspecting Chinese women in custody.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

2 Kommentarer

 1. Matias Thuen Jørgensen siger

  Analysen er helt rigtig og jeg erkender at denne reklame delvist er et symptom på et kulturelt problem. Jeg synes dog alligevel at debatten bør nuanceres lidt. To pointer:

  Der er en tendens til at generalisere kraftigt omkring kina og kinesere. Jeg har set utallige artikler og posts relateret til denne reklame, som mere eller mindre gør det til en kinesisk reklame, fremfor en reklame produceret af et privat firma. Hvis noget lignende skete i en vestlig kontekst ville vreden være rettet mod firmaet, fremfor et helt land eller en hel befolkning. Selvom denne reklame måske er et symptom på noget større, er det forkert at sætte lighedstegn mellem hvad et firma siger/gør og en hel befolkning. Jeg ser også dette som et stort og vigtigt problem, som denne sag har understreget yderligere.

  Min anden pointe er at denne type racisme bestemt ikke er isoleret til kina. Jeg har talt om problemet omkring racisme mod sorte i kina med flere af mine afrikanske kolleger og venner her i Hong Kong. De bekræfter at have oplevet det, men de fortæller også, hvordan en kineser i deres hjemby ville opleve lignende diskriminering. Samt hvordan den omvendte racisme mod hvide, som også ofte eksklusivt tilskrives kineserne, også i høj grad er til stede hvor de kommer fra.

  Matias Thuen Jørgensen, PhD Fellow, Hong Kong Polytechnic University

 2. kinablog siger

  Rigtig gode pointer. Jeg synes nu også, at de to indlæg og podcasten er både nuancerede og velargumenterede. Også Bonnahs lange artikel, der meget lødigt behandler spørgsmålet om racisme mod sorte i Kina og netop skriver, at hun fravælger at tale om det generelt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.