Voksende pres på udenlandske virksomheder i Kina

Skriv en kommentar
Erhverv

2016 06 11 01 02 59 pm De kinesiske myndigheder bliver mere fjendtlige over for udenlandske virksomheder, viser den seneste undersøgelse fra European Chamber of Commerce i Kina, som du kan læse i Politiken.

Og meget apropros er Jamestown Foundation netop kommet med en analyse, der hedder Addressing Rising Business Risk in China. Her er konklusionen:

The environment in China for foreign companies is now more sensitive than in recent memory. Added to historical irritants are developments that have generated more than the usual official suspicion of foreigners, possibly more surveillance and other scrutiny, and a harder line as an apparent tit-for-tat struggle grinds on between China and at least the U.S., if not other trading partners like Japan, Taiwan and Australia. The risks should not be ignored, and cannot be mitigated by relying on “connections” when so many bigger forces are at work. In the threat-risk calculations widely used in the security industry, risk is controllable but not “threat”—in this case the behavior of state actors who are beyond the control of business (Pinkerton, 2014).

Illustration: Free Vectors by Vecteezy

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.