Hvorfor tager kineserne vores arbejde, lyder det i Ghana

Skriv en kommentar
Hverdag / Journalistik / Politik

Lidt i forlængelse af tv-reklamen, hvor den sorte mand blev vasket til en ren kineser, så er The China Africa Project begyndt på en serie, hvor de svarer på spørgsmål om kineserne i Afrika. Et af spørgsmålene til Eric Olander og Cobus van Staden lyder således:

Dear Eric and Cobus:

Every time I pass by a Chinese construction site and see Chinese people working it just pisses me off. Why do they have to bring in their own workers when so many young Ghanaians can’t find jobs? It just doesn’t make any sense!

—Kwabena in Accra via Facebook

Dear Kwabena,

I think if there was a poll taken in Ghana or anywhere on the continent of what angers people most about the Chinese in Africa this issue would be #1, by far! I completely understand where you are coming from. In fact, the World Bank just came out with some new data that revealed 48 percent of Ghanaian young people are unemployed, so you’d think it’d only be natural for the government to do more to force Chinese companies to hire local workers as part of the contract for infrastructure projects, right?

Let me present a different side of the argument…

Og det svar er nuanceret og tankevækkende. Læs det på ChinaFile eller besøg hjemmesiden på Africa-China.info.

:: Og så tak til Kamilla M. K. for tippet

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.