Sammenstød i kinesisk trafikdebat

Skriv en kommentar
Hverdag / Miljø / Politik

IMG 4432  1

Her er en ny blog, som er værd at følge. Den hedder Chublic Opinion, og dens mål er at lave en ugentlig opsummering om en debat i Kina. Det er ambitiøst. Men lad os håbe, at den kommer godt igang og finder en god rytme.

Et af de første indlæg handler om den evige debat om trafik i Beijing, hvor vejene mest af alt blot er lange parkeringspladser. Det går så utroligt langsomt. Alt er en trafikprop. Og der er ikke meget hjælp at hente i den offentlige transport, hvor for eksempel undergrundsbanen trods store udbygninger ikke kan klare mere, som jeg tidligere har skrevet om her. Hvor du i øvrigt også kan se en video, der får en dansk myldretid i Københavns Metro til at blegne.

Men alligevel, hvor vover professor Mao Baohua at komme med et forslag om road pricing som i London eller Singapore. Han er nemlig ikke fra Beijing. Føj da. Læs selv hvorfor, at det er et problem.

Og så er der det andet punkt, som folk kritiserer i debatten. At lokalregeringen allerede har prøvet alt. Uden at det har hjulpet på de lange køer og trafikpropper:

Most people are pissed by the congestion charge not for its intrinsic merit, but its arrogant undertone. As mentioned above, Beijing has been experimenting with all sorts of traffic control measures to no avail. Every introduction of a new measure is interpreted as an indirect acknowledgment of the ineffectiveness of previous policies, which makes the unilateral announcement of new controls almost like a finger in the public’s face. This is the context within which many Chinese policies are judged by their subjects. Debates do not happen in a vacuum, but in a space muddled by a depressing legacy. Frustration piles up as more and more measures are thrown in to solve essentially the same problem. People half-jokingly demand previously paid taxes and fees back to be reimbursed. As Peking University’s Prof. Deng puts it: “the government has never examined ineffective measures that are still in place, nor has it explained for the rationale for the new fee.”

:: Ovenover et foto, som jeg tog for nogle år siden af et lyskryds tæt på min lejlighed i Beijing. Det er i myldretiden. Den forreste bil holder på fortorvet. Den hvide bagved er ved at køre ud fra cykelstien i modsat kørselsretning. En BMW er på vej mod kørselsretningen ind ad vejen i venstre vejbane. Og så videre. You get the idea. Trafikprop i Beijing.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.