Storbritannien bør genoverveje det “gyldne” forhold til Kina, siger konservative

Skriv en kommentar
Politik

De konservative i Storbritannien vil bruge Brexit til også at ændre det “gyldne” forhold til Kina. Det sker på grund af den markant forværrede situation for menneskerettighederne siden Xi Jinping kom til magten i 2012. Situationen bliver kortlagt i en ny rapport, The Darkest Moment, som bliver fremlagt i det britiske parlament i denne uge. Her uddrag fra Guardian:

“China is not what it was five years ago,” China expert Christopher Hancock said in a statement issued by the report’s authors. “It has undergone a 180-degree turn in its political ethos.”

“Outsiders should not attempt – and will always fail – to change China’s political and social behaviour,” Hancock added. “However, British citizens can, and must, attempt to change their government’s hitherto misguided response to it.”

David Cameron and George Osborne have been the architects of a major charm offensive towards Beijing designed to boost economic ties with China and usher in what both Downing Street and the Communist party have called a “golden era” of ties.

Osborne flew into one of China’s most politically sensitive regions last September in a bid to cement the new relationship while Xi praised Britain’s “visionary and strategic choice” to become Beijing’s best friend in the west during a state visit to Britain the following month.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.