Ugens fem klik fra Kina: Fabrikker, kød og høvisk tale

Skriv en kommentar
Ugens Fem Klik

00001_400x489.shkl.jpg

:: Fabrikkerne lukker i Guangdong. Over hele provinsen står de tomme skaller af nedlagte fabrikker, der engang lavede sko og tøj til hele verden. Omkostningerne er steget, så de udenlandske virksomheder tager til andre lande eller flytter længere ind i Kina, hvor de stadig kan spare penge på produktionen. Det skrev jeg om i Berlingske Tidende for et par uger siden, og Christian Als tog en række fantastiske billeder. Der kommer mere fra turen her på Kinablog.dk senere, når jeg lige får tid til det.

:: Beijing har udgivet en guide, der skal vise de lokale (i hvert fald dem der gider læse den), hvordan man opfører sig over for udlændinge, skriver Peacefulrise.org. Sammenligner man reglerne i guiden med Emma Gads “Takt og Tone”, kommer hun til at virke som en kokain-påvirket, high-five slabbende Sjuske Dorte i hættetrøje. Blandt andet kan man læse, at når mænd og kvinder går sammen, bør mænd generelt gå på ydersiden. Og det er jeg da sikker på, at vi udlændinge fra Brasilien, Island, Sudan, Canada, Indonesien, England, Danmark eller hvor vi nu kommer fra, er helt enige i.

:: Byplanlæggerne i Shanghai er ved at harmonisere en stor del af byens gamle bygninger. Det har kunstneren Liu Zhenchen fulgt i nogle år, og på hans hjemmeside kan man se videoer og billeder af ødelæggelserne af de historiske bygninger moderniseringen af Shanghai. (Via Placebokatz)

:: Her er opskriften, vi alle har ventet på. Der er to retter, som alle udlændinge (alle, uden undtagelser så det gælder også dig) er vilde med. Den første er Gongbaojiding 宫保鸡丁, som kineserne mest af alt synes er en ret for småbørn. Den anden er Gulaorou 古老肉. Den labre lille ret vi kender derhjemme som en sur-sød kødret. Appetiteforchina er så venlige at give os opskriften. Målene i opskriften er dog på amerikansk, men mon ikke det er til at finde ud af.

:: Financiel Times skriver i en op-ed, at de udenlandske observatører, der kommer til Kina lige nu, ikke skal ignorere fejlene og manglerne i det kinesiske samfund. Men at de samtidig ikke blot skal være sure kritikere. Kineserne og især regeringen vil naturligt nok, som det altid er med et OL, vise deres og landets fremskridt og bedste sider frem, og det er i alles interesse, at legene bliver en succes. Og så et lille p.s. Jeg elsker det ord “observatører”. Hvem er det? Alvorlige mænd i jakkesæt med kikkerter? Eller er det ikke bare udenlandske turister, journalister, pr-folk, atleter og hvemharvi, der har en holdning om Kina.

:: Billedet er fra artiklen på Peacefulrise.org og viser opslaget om, hvordan man opfører sig over for udlændinge.

:: Den her udgave af Ugens Fem Klik er egentlig fra sidste uge, men af en eller anden grund røg den ud af systemet og blev ikke postet i går. Beklager.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.