Mælkeskandalen i Kina: God grund til at græde over spildt mælk

Skriv en kommentar
Fødevarer

bondemanden li.jpeg Bønderne er udråbt til skurke i den kinesiske mælkeskandale. Men hvem er de egentlig, de kinesiske bønder.

Ja, det er umuligt at svare på, fordi der er så enorm forskel på dem. Men sidste weekend talte jeg med nogle af dem ude på landet nord for Beijing. En af dem er med i artiklen, som jeg skrev til Berlingeren mandag den 29. september:

Han har fem køer. Han mælker dem to gange om dagen. Og så smider han mælken ud.

»Det er meget svært lige nu,« siger bondemanden Li, og sender et opgivende smil ud over sine rødmossede kinder.

Li er kommet i klemme. Som så mange andre kinesiske mælkebønder. Enten kan de ikke komme af med deres mælk. Eller også ved de ikke, hvor mange penge de får for den. For skandalen om den forurenede mælk har ikke alene kostet fire børn livet og sendt over 50.000 børn på hospitalet. Den har også lagt mejerisektoren i ruiner og kastet titusinder af mælkebønder ud i økonomisk uvished.

Li bor i en landsby, der ligger tre timers kørsel nord for Beijing. Vejen ind til byen er asfalteret. Resten af vejene er smalle og ujævne og ligner størknet ler. De fleste af husene er små og byggede op omkring en gårdsplads, som der står en mur omkring. Væggene er i rå mursten. Eller lerklinede. Nogle steder stikker halmen ud.

Li’s fem køer står bundet fast på et smalt stykke nedtrampet jord, der ligger tæt ved hans hus inde i landsbyen. Ligesom de cirka 500 andre køer i byen, der står spredt langs vejene, går køerne ikke på græs. Ude på markerne har bønderne derimod sået majs, som de er ved at høste. De mørkegyldne majskolber ligger til tørre overalt i byen. I stakke. På byens torv. Langs vejene. Op ad mure. Eller inde på Li’s gårdsplads. Det er nu ikke Li eller hans kone, der skal spise majsen:

»Vi kan ikke fodre køerne med andet, for vi har ikke råd til det,« siger Li. Men det er ikke den bedste føde for en malkeko. Det ved han godt. Han kan bare ikke gøre andet.

Li fortæller, at hver af hans køer giver omkring tre kilo mælk om dagen. Til sammenligning giver en dansk malkeko omkring 20-25 kilo mælk om dagen. Og den mælk har Li ikke kunne sælge siden den 16. september. Før leverede han mælk til Yili, men her blev der fundet melamin i mælkepulveret fra Kinas næststørste mejeri. Som titusinder af andre mælkebønder kunne han ikke gøre andet end at hælde mælken ud. Det har han gjort lige siden. Det vil sige, indtil for et par dage siden. Nu er han igen begyndt hver morgen at trække køerne ned til en af landsbyens malkestationer. Men han ved ikke, hvilket mejeri han leverer til. Han ved heller ikke, om han nogensinde får penge for det.

»Vi har ikke fået penge i den her måned, så vi ved ikke om prisen er den samme som før,« siger Li. Og her var prisen meget lav, fortæller han.

Li fik 2,6 yuan for et kilo mælk. Det er under to kroner.

»Prisen er nok lavere nu, jeg ved det ikke. Måske ligger den på to yuan,« siger Li. Altså lidt under halvanden krone.

Derudover siger Li, at han har omkostninger for cirka en krone for hvert kilo mælk. Derfor er det en katastrofe for familiens landbrug, at de ikke kan komme af mælken. Sidste år tjente de under 6.000 kroner, og mælken står for 1/3 af deres indkomst. Resten kommer fra marken på cirka 1,2 hektar.

Derfor ved han ikke, hvad han skal gøre. For som så mange andre bønder har han ikke råd til at gå og fodre dyrene.

»Hvis situationen fortsætter, så bliver vi nødt til at sælge køerne. Måske til en der kan slagte dem,« siger Li.

De mejerier, hvor der er fundet melamin i mælken, har standset produktionen indtil de kan garantere, at der ikke er melamin i mælken. Nogle af dem har lovet at fortsætte med at købe bøndernes mælk. Flere af provinsregeringerne har også beordret mejerierne til at fortsætte med at købe mælken. Men Li har endnu ikke set nogen penge.

Flere af de samme lokal- og provinsregeringer har også lovet, at de vil udbetale kompensation til bønderne.

»Kompensation? Ingen har fortalt os om det. Nej, det har vi ikke hørt om,« siger Li.

Indtil videre har politiet over hele Kina anholdt 30 personer i sagen. To af de første, som blev anholdt, var to brødre, der havde en malkestation. De indrømmede, at de i årevis havde puttet melamin i mælken. Dermed kunne de fortynde mælken og tjene flere penge. Nogle af de anholdte er også mælkebønder.

Men Li ved ikke, hvordan melaminen har fundet vej til mælken. Han kender ikke noget til det. Vi er ærlige bønder, siger han. Som de fleste andre bønder, som Berlingske Tidende har talt med. Ingen kender noget til det. Eller har hørt om det, før skandalen begyndte at rulle.

Indtil videre går han og venter på, at statens inspektører skal komme forbi landsbyen og undersøge dens landbrug og malkestationer.

»Jeg ved ikke, hvornår de kommer og om det bliver bedre bagefter. Vi har ikke fået noget at vide. Vi må jo vente og se,« siger Li.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.