Kun i Kina: Flyvende lanterner er farlige for flysikkerhed

Skriv en kommentar
Diverse / Humor

xinsrc_3220205210831453101965.jpg

Fugle og flymotorer. En dårlig kombination. Især for et fly, der er ved at lande eller lette, som man kan se på Youtube.

Det problem kender man selvfølgelig også i lufthavnen i Kastrup, der har 12 fastansatte jægere, som døgnet rundt har travlt med at jage måger og andet fjerkræ.

Sådan er det også i Kina. Men her har lufthavnene tillige et andet problem. Nemlig flyvende lanterner, som der står i denne artikel på Sina.

De heddder kongming (孔明灯) og er lavet af rispapir, der er sat på en ramme af bambus. Nedenunder sidder et lille stearinlys, der varmer luften op og får den lille lanterne til at flyve. De bliver især brugt under kinesiske højtider, som i begyndelsen af oktober, hvor kineserne fejrede Efterårsfestival (中秋).

Her var det ved at gå galt for et fly, der var på vej fra Shantou mod Shanghai. Kontrollen i lufthavnen nåede kun akkurat at standse CSN3853 før take-off, og personalet på jorden kunne køre ud og fjerne lanternen, der i mellemtiden var faldet ned på landingsbanen.

Og det er ikke første gang. Statistikken viser, at der mellem den 2-5 oktober landede 17 kongming lanterner rundt om på lufthavnens område.

:: Foto fra Xinhua

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.