Ingen kritikere: Danmarks opbakning til etpartistaten Kina

kommentar 1
Journalistik / Politik

W020120618705761126609

Her i weekenden kom Udenrigspolitisk Nævn tilbage til Danmark efter en uge i Kina, hvor de otte politikere blandt andet besøgte et tibetansk område.

I ugerne op til besøget ville den danske ambassade i Beijing ikke udlevere nævnets program, der først blev offentliggjort to dage efter at turen var startet, og det var ret tydeligt, at man ville undgå danske journalister på turen.

Men det handler selvfølgelig ikke om, at journalisterne skal være med til de politiske møder, som Information har misforstået i denne artikel. Men derimod om, at journalister kan følge de folkevalgte danske politikere og være med mellem møderne.

Det kunne de kinesiske medier, der modsat de danske havde adgang til delegationen, som man kan se i dette indslag fra nyhederne på Qinghai Satelit-TV. Eller på fotoet her ovenover.

Danske journalister er også med under for eksempel ministerbesøg. Eller når Københavns overborgmester Frank Jensen ankommer til Beijing her i morgen tirsdag, hvor hans kontor allerede for et par uger siden sendte programmet til pressen, som de er meget ihærdige for at få til at dække det fire dage lange ophold i Kina.

Ambassaden og Udenrigspolitisk Nævn ville måske undgå for megen opmærksomhed, fordi politikerne stor set kun skulle mødes med repræsentanter for etpartistaten. For eksempel med Kinas Kommunistpartis internationale afdeling, partimedlemmer og viceministre.

Nævnet ville gerne have været i Tibet, men det fik de ikke lov til af de kinesiske myndigheder, der også har lukket provinsen af for udenlandske diplomater og journalister. Derimod fik danskerne lov til at besøge Qinghai, der er en provins med store tibetanske mindretal. Her ligger Kumbun, der er et vigtigt kloster i buddhismen og ikke mindst provinsens største turistattraktion.

Hvis politikerne havde troet, at de på nogen måde kunne forvente at snige sig til en ærlig og åben snak med munkene i klostret, så er det naivt. Sådan fungerer stærkt kontrollerede og velbesøgte steder som Kumbun ikke.

Men forstår de danske politikere overhovedet at stille de rigtige spørgsmål i det, som de kalder for den kritiske dialog med Kina?

Læs også – Alle artikler om Hu Jintao i Danmark

Se for eksempel miljøminister Ida Auken, der under Hu Jintaos besøg i Danmark mødtes med den kinesiske delegation. Hun talte med dem om etbarnspolitikken, og konkluderede at Kina bliver et stadigt mere åbent samfund, for »man kan faktisk godt tale med dem om den slags ting«, sagde hun til TV-2 lørdag den 16. juli.

Selvfølgelig kan man det. Alene dagen før var det tredje mest diskuterede emne på mikrobloggen Sina Weibo, der har 300 millioner brugere, hvordan en kvinde havde fået en tvangsabort i syvende måned. Kineserne var rasende. Etbarnspolitikken er konstant i den offentlige debat, og hvis man ikke ved det, hvordan kan man så stille de rigtige spørgsmål til kineserne?

Derfor er det godt, at de otte politikere fra Udenrigspolitisk Nævn kom til Kina. Og skidt, at Dansk Folkeparti, Enhedslisten og De Konservative valgte at blive væk. For Kina er et sted, der er svært at forstå, uden at have set og oplevet det.

Men politikerne har kun haft en kritisk dialog med Kinas Kommunistparti under besøget i Kina. Ikke med kineserne. Og ikke for alvor med foreninger, advokater, forfattere og aktivister, der kunne tegne et andet billede af Kina.

Langt de fleste møder var med etpartistaten, men ifølge Udenrigspolitisk Nævn mødtes de dog med en håndfuld bloggere og akademikere under forudsætning af, at de ikke ville navngive dem offentligt. Af hensyn til kinesernes sikkerhed. Eller var det mon mere for at beskytte Danmarks interesser som under Hu Jintaos besøg i København?

For eksempel kunne politikerne have mødtes med den kendte tibetanske digter og kritiker Woeser, der bor i Beijing. Og hende bør man kende, hvis man påstår at interessere sig for forholdene i Tibet. Et møde med hende ville have givet nævnet et mere nuanceret billede af de tibetanske problemer og sendt et signal til centralregeringen om, at Danmark faktisk for alvor er interesseret i Tibet.

Et møde med udenlandske politikere kan også give international opmærksomhed, der på den måde beskytter de kinesiske aktivister og sender et signal til kritikerne om, at de har opbakning og opmærksomhed fra udlandet.

»Et møde med udlændinge giver dem også mulighed for at lufte deres holdninger og fortælle om deres reelle forhold her,« siger Teng Biao, der er lektor på University of Politics and Law i Beijing.

»Når man kun taler med partimedlemmer, så kan man ikke danne sig en ordentlig opfattelse af Kina eller kinesisk indenrigspolitik,« siger Teng Biao, der også er en af de 350 medunderskrivere af Charter 08. Det er det politiske dokument, som professor Liu Xiaobo fik 11 års fængsel for at være medforfatter til, og hvor han blev dømt for at »opfordre til omvæltning af staten« i 2009. Han modtog Nobels Fredspris i 2010.

Læs også – Q&A om Liu Xiaobo og Nobelprisen

Optakten til nævnets besøg begyndte i forrige uge, da Hu Jintao kom til Danmark. Det var tre dage, hvor politikere og regering gjorde hvad de kunne, for ikke at fornærme den kinesiske præsident.

Som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sagde, så har Danmark og EU »en vis bekymring i forhold til menneskerettigheder i Kina,« og det var noget af det stærkeste, der blev sagt under besøget.

Her lod Udenrigsministeriet også Kinas ambassade i København bestemme, hvilke kinesisk-sprogede medier, der fik lov til at dække Hu Jintaos tur til Danmark. Og derfor blev amerikanske NTD Television nægtet adgang, for de er grundlagt af den religiøse bevægelse Falun Gong, der er forbudt i Kina.

Hvis NTD Television havde haft lov til at dække besøget, havde de måske filmet de politibiler, der kørte ind foran en gruppe demonstranter på Højbro Plads, så Hu Jintao ikke kunne se deres ytringer om et »Frit Tibet.«

Tidligere på dagen havde politiet også sigtet en person, der var ved at folde et tibetanske flag ud ved Den Lille Havfrue, som Hu Jintao var på vej til at besøge. En kvindelig betjent sigtede demonstranten for mulig narkobesiddelse, for »… sigtelsen var den eneste måde, hvorpå hun lovligt kunne kropsvisitere mig,« sagde personen til Jyllands-Posten.

:: Foto af munke fra Wikipedia

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Bodil Fogh siger

    So true. Jeg gad også vide, hvad det er for et tempel, man har besøgt. Hvis det er et af de statsautoriserede som det ved den store Lingshan Buddha – så er det vist så som så med autenciteten.
    Tak for gode indlæg. Jeg har brugt dem en del i min undervisning i kinesisk områdestudium på stx. En del danske gymnasieelever ville være bedre rustet til et sådan besøg – desævrre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.