Nationalisme i Kina: Sådan skjuler man sin japanske bil i Kina

Skriv en kommentar
Nationalisme / Politik

Bil beijing kina japan protest

Der var masser af vandalisme under de anti-japanske protester i Kina i forrige weekend. Blandt andet gik det ud over restauranter, butikker, bilforhandlere og andre virksomheder, der solgte japanske produkter eller havde mere eller mindre løs tilknytning til Japan.

Myndighederne har dog slukket for de offentlige protester og fået styr på bøllerne efter weekenden, hvor der var de mest voldsomme udbrud. Flere er blevet anholdt af politiet i de seneste dage.

Du kan læse om protesterne her, her og her på Kinablog.

Men selvom der ikke er flere demonstranter på gaden, så er nationalismen der selvfølgelig stadig. Og det er nervøsiteten også. Især hvis man for eksempel ejer en bil, der er Made in Japan, som man kan se på billedet. Det tog jeg tidligere i dag i Beijing.

Under demonstrationerne i forrige uge blev flere japanske biler ødelagt eller sat i brand. Det vil ejeren af denne Toyata (eller Mazda?) ikke risikere. Han har dækket logoet med tape og sat et et billede af Den Forbudte By over navnet.

Læs i øvrigt også Perry Link, der har en kronik på New York Review of Books:

… The anti-Japan vitriol that we see in the streets today comes much more from that “education” since the 1980s than it does from memories of the 1930s. In 1998 Jiang Zemin, China’s president, visited Japan and demanded a written apology for Japan’s invasion of China. Public demonstrations against Japan have flared occasionally since then, often after government prodding but always under government monitoring and control.

There is every sign that the outbursts of recent days are of this kind. Events in two dozen cities have unfolded with near simultaneity, and there are plenty of mass-produced banners and Mao-portraits in view, suggesting that those who took part had ready access to official help. Bloggers in China have posted accounts, with accompanying photos, of what they say are plainclothes police instigating and leading the protest activity. (In one photo a man appears to have a policeman’s bullet-proof vest under his commoner’s T-shirt.) Han Han, one of the country’s most widely-read bloggers, has written that the looting and trashing “must be punished by law, or I might suspect that it has official backing.” Chinese students in California have been urged by the San Francisco Chinese consulate to display their “patriotism” in local demonstrations.

Det er værd at læse hele teksten. Den gav en del debat og kommentarer, så sørg for også at læs Perry Links svar på kritikken.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.