Analyse: Mo Yan vinder Nobels litteraturpris

Skriv en kommentar
Kultur

791603675530336024150 De kinesiske medier og regeringen var rasende, da Liu Xiabo fik Nobels Fredspris i 2010. Men i går var de anderledes tilfredse og jublende, da den 57-årige forfatter Mo Yan fik Nobels litteraturpris.

Ifølge de officielle medier var det første gang, at en kineser vandt en Nobelpris. Det er rigtig. Hvis man altså ser bort fra Gao Xingjian, der fik den i 2000, hvor han dog var fransk statsborger, og så Liu Xiaobo, professor i litteratur og også forfatter, som de kinesiske medier også glemte at nævne.

Mo Yan’s pris vil give et boost til nationalfølelsen, og den vil blive set som en anerkendelse af kinesisk litteratur og kultur, der har stået i skyggen af den store fortælling om den kinesiske økonomi. Som Lieberthal siger i New York Times:

“This will be embraced as an indicator that China has arrived in the world,” said Kenneth G. Lieberthal, a China expert at the Brookings Institution in Washington. “The contradictions between their response to Liu Xiaobo’s prize and Mo Yan’s prize will not trouble them in the least.”

Men det er langt fra alle, der synes, at Mo Yan fortjener prisen. For eksempel er forfatteren Yu Jie ikke begejstret for hans kollega, som han fortæller til Los Angeles Times, der har flere kommentarer fra kinesiske forfattere:

“For him to win this award, it’s not a victory for literature; it is a victory for the Communist Party,” raged Yu Jie, a writer and democracy activist in a hard-hitting blog post. “A writer who praised Hiter couldn’t win this award, but a writer who praised Mao Zedong can.”

Ai Weiwei, der nok er Kinas mest berømte kunstner, er også flov over prisen. Han mener, at det nærmest er »vanvittigt« og svært at forstå, at Mo Yan har fået prisen. Den gik til den forkerte, som han fortalte mig i går aftes. Du kan læse mit interview med ham her på Politiken:

»I Kina er der så mange forfattere, som arbejder under denne voldsomt strenge censur, hvor de ikke har fred til at kunne skabe litterære værker. Mange forfattere og folk bliver fængslede, fordi de taler sandheden og står ved den. Så at give prisen til en prisvindende forfatter som Mo – det viser, hvordan det såkaldt litterære etablissement er ude af trit med virkeligheden, og det er et tegn på en slags korruption«, siger Ai Weiwei til Politiken.

Så er det godt eller skidt for menneskerettigheder og ytringsfrihed i Kina, at Mo Yan har fået prisen? Jo, egentlig er det et smart politisk træk at give den til Mo, der er anerkendt af etpartistaten. For Mo’s litteraturpris vil uden tvivl forny opmærksomheden omkring Liu Xiaobo’s fredspris. Både i Vesten og i Kina.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.